Rouhani takket Putin for atomforhandlingene

Russlands president Vladimir Putin møtte Irans president Hassan Rouhani i Ufa i Russland torsdag.

Russlands president Vladimir Putin møtte Irans president Hassan Rouhani i Ufa i Russland torsdag. Foto: Alexander Nemenov (Reuters / NTB scanpix)

Spørsmålet om restriksjonene for Irans våpen- og missilhandel står sentralt i innspurten i forhandlingene om landets atomavtale.

Samtidig med at atomavtalen blir forsøkt sluttført i Wien, møttes Russlands president Vladimir Putin og Irans president Hassan Rouhani til samtaler på siden av BRICS-toppmøtet i den russiske byen Ufa torsdag.

Der sa Rouhani at han var takknemlig for Russlands arbeid i forhandlingene.

– Jeg vil takke Russland for innsatsen med Irans atomenighet, sa han til Putin.

Irans viseutenriksminister Abbas Araqchi sier torsdag at atomforhandlingene er 96 prosent sluttført. Samtidig sier flere av partene at det er svært vanskelige spørsmål som gjenstår.

Ett av dem er spørsmålet om dagens restriksjoner for våpenhandel med Iran skal fjernes eller bli stående. Flere av stormaktene landet forhandler med, krever at de blir stående.

I forkant av møtet var Russlands utenriksminister Sergej Lavrov tydelig på hva som måtte stå i avtalen.

– Vi går inn for å heve våpenrestriksjonene så snart som mulig, og vi vil støtte valgene som Irans forhandlere gjør, sa Lavrov.

Iran forhandler med den såkalte 5+1-gruppen, som består av USA, Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia og Tyskland. En foreløpig avtale mellom partene løper ut fredag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.