RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rumsfeld åpner for begrenset valg

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld åpner for å holde valg bare i deler av Irak i januar.

– La oss si at man forsøker å holde valg, og at man greier dette i tre fjerdedeler eller fire-femdeler av landet. Men enkelte steder kan man ikke fordi volden er for stor, sa Rumsfeld under en høring i forsvarskomiteen i Senatet torsdag.

– Det får i så fall være som det er. Ingenting er perfekt her i livet, man får holde et valg som ikke er perfekt. Er det bedre enn ikke å ha noe valg? Absolutt, sa Rumsfeld.

Hardt presset
Forsvarsministeren ble hardt presset av flere senatorer under høringen, blant dem demokraten Ted Kennedy som anklaget Bush-administrasjonen for å dekke over hvor alvorlig situasjonen er i Irak.

– Vi lever i to vidt forskjellige verdener. Bare i august ble 900 amerikanske soldater drept eller såret. Tallet går opp og ikke ned, sa Kennedy.

Rumsfeld nektet for å tegne et rosenrødt bilde av situasjonen, men avviste ikke anklagen om at situasjonen i landet er i ferd med å forverre seg.

– La oss si at det har forverret seg. Det får så være, ingenting er perfekt her i livet, lød Rumsfelds kommentar også til dette.

Motstridende
Mens den amerikanske forsvarsministeren åpner for et begrenset valg i Irak, fastholdt både president George W. Bush og Iraks midlertidige statsminister Iyad Allawi torsdag at valget ville gå som planlagt.

Blant dem som påpekte de tilsynelatende motstridende signalene, var demokratenes presidentkandidat John Kerry.

– Det hersker fullstendig forvirring i administrasjonen. Forsvarsministeren sier én ting og blir korrigert. Presidenten sier én ting, og blir motsagt av den irakiske statsministeren. Utenriksministeren sier én ting og blir motsagt av presidenten, sa Kerry.

Kursendring
– Presidenten hevder at alt går så mye bedre i Irak, og at vi derfor må følge samme kurs. Vel, jeg er uenig. Det går ikke bedre i Irak og vi må endre kurs for å beskytte styrkene våre og vinne, sa Kerry.

Han anklaget torsdag Allawi for å komme med selvmotsigelser, og viste til den irakiske statsministerens tale i Kongressen der han hevdet at terroristene er i ferd med å bli slått i Irak.

– Han motsier helt klart seg selv. For få dager siden sa han at terroristene strømmet inn i landet, sa Kerry.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere