*Nettavisen* Nyheter.

Rumsfeld med hemmelig spionorganisasjon

Foto: (AP/Scanpix)

Forsvarsminister Donald Rumsfeld kontrollerer en egen, hemmelig spionorganisasjon som driver etterretning i utlandet uavhengig av CIA.

23.01.05 12:58

Det er Washington Post som avslører Rumsfelds hemmelige spionorganisasjon, melder Reuters. Avisen bygger sitt oppslag på Pentagon-dokumenter og intervjuer. Rumsfeldt skal ha opprettet organisasjonen, kalt Strategic Support Branch, fordi han ikke ville være avhengig av CIA for å skaffe etterretningsinformasjon.

Strategic Support Branch har operert i to år, og sender team med saksbehandlere, lingvister, forhørsledere og tekniske spesialister til utlandet. Pentagons spioner har hatt oppdrag i Irak, Afghanistan og på andre ukjente steder.

Ifølge et notat fra forsvarsdepartementet kan gruppen rekruttere utenlandske spioner, inkludert «notoriske figurer» som det kan være pinlig om deres forbindelser til den amerikanske regjeringen blir kjent.

Forsvarsdepartementets egne soldater har oppdrag i både vennligsinnede og ikke vennligsinnede stater når konvensjonell krig er lite sannsynlig. Slike aktiviteter er det tradisjonelt CIA som står for, skriver Washington Post.

Strategic Support Branch ble etablert uten eksplisitt tillatelse fra den amerikanske kongressen. Rumsfeldt ønsker å beholde kontrollen over spionene sine selv, og være uavhengig av den nye nasjonale etterretningsdirektøren som skal innsettes på grunn av sviktende etterretning forut for Irak-krigen. Derfor gjenfortolker forsvarsdepartementet nå lovene for å gi Rumsfeldt enda mer utstrakt kontroll over etterretningsoperasjoner i utlandet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag