*Nettavisen* Nyheter.

Rumsfeld slipper å vitne

Forsvarsminister Donald Rumsfeld slipper å vitne i saken mot en av soldatene som er tiltalt etter mishandlingen i Abu Ghraib-fengselet.

24.08.04 14:57

En amerikansk militærdommer avslo tirsdag kravet fra forsvareren til en av soldatene som er tiltalt etter fangemishandlingen. Forsvaren til soldaten Javal Davis ønsket å forhøre forsvarsminister Donald Rumsfeld og viseforsvarsminister Stephen Cambone, melder Associated Press.

- Ingen forbindelse
Davis og seks andre soldater er tiltalt for flere overgrep i Abu Ghraib-fengselet i Bagdad.

- Jeg ser ikke forbindelsen mellom denne gruppen og noen som helst handlinger foretatt I Washington, sa oberst James Pohl, some er dommer I militærdomstolen.

Han utelukket ikke at Rumsfeld eller andre i kommandokjeden kan bli tvunget til å vitne ved en senere anledning.

- Jeg sier ikke at det ikke er noen forbindelse. Men du har ikke vist meg tilstrekkelige bevis, sa Pohl til forsvareren.

Amnesti
Dommer Pohl beordret samtidig de amerikanske myndighetene om å gi retten en forklaring på hvorfor offiserer som er villige til å vitne i saken blir nektet amnesti. Blant disse er Thomas M. Pappas, som ledet etterretningsenheten med ansvaret for avhørene I Abu Ghraib.

Under rettssaken i Mannheim tirsdag innrømmet Javal Davis at han hadde deltatt i mishandlingen, og at han hadde løyet til etterforskerne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.