RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rundjult og blødende

Sist oppdatert:
Wall Street har opplevd den verste børsuken på flere år.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Torsdagens kraftige børsnedtur i USA fortsatte med uvanlig sterk nedgang også fredag. Verdens mest kjente indeks, Dow Jones, ble rundjult og har rast med over 500 poeng på to dager, noe som førte til at indeksen nå har lagt bak seg den verste uken på over fire år.

NA24 - din næringslivsavis

Alle de toneangivende indeksene har rast med nesten fem prosent hver denne tilbakelagte børsuken, og nedgangen uken sett under ett er kraftigere enn det som var tilfelle under Kina-krisen i februar. Dow Jones har ikke hatt en verre uke siden mars 2003, S&P 500 må se helt tilbake til 2002 for å finne en uke der indeksen falt med over 4,9 prosent.

Risikoflukt
Stemningen i aksjemarkedet har forsuret seg de siste dagene. Det kraftige børsfallet er et klart signal på at enkelte vil benytte anledningen til å tenke seg om. Børsene rundt om i verden har ligget på rekordnivåer. Det har de også gjort i USA og gevinstene blir stadig mindre.

Markedet var en lang periode noe ned, men utover handelen bredte det seg tegn til panikk blant enkelte aktører og alle de toneangivende indeksene ble sendt rett ned. Bekymringer rundt lånesituasjonen for både enkeltpersoner og selskaper kombinert med økende markedsrenter får de globale investorene til å flytte pengene sine fra aksjer til sikrere investeringer, som statsobligasjoner.

Selskapene Marsh & McLennan Cos., Wyndham Worldwide Corp. og Dillard's Inc. ledet sammen flere dusin andre selskaper nedgangen på S&P 500 ettersom investorene flykter fra aksjer som har steget på oppkjøpsrykter. Ettersom fremtidsutsiktene i lånemarkedet har fått seg et skudd for baugen kombinert med at det foretas færre lånefinansierte oppkjøp faller mye av tiltalenheten hos disse selskapene bort.

- Boblen har vært i private equity fra den billige finansieringen og når boblen sprekker kommer det til å bli smerte. Det kommer til å være fortsettende volatilitet og nedsidepress på markedet, sier en aktør hos Chemung Canal Trust, ifølge Bloomberg.

Dette er imidlertid ikke den første korreksjonen som markedet har opplevd i år, og som regel har børsene raskt reist seg og kommet styrket tilbake. Men rimelig positive makrotall løftet ikke markedet fredag.

Markedet var svært spente på dagens veksttall fra USA. Bruttonasjonalproduktet økte med 3,4 prosent i andre kvartal og det var godt over forventningene. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene en vekst på 3,2 prosent. Futuren reagerte først positivt på farten i den amerikanske økonomien, men skepsisen slapp aldri helt taket.

Oljen stiger
Konsumentsentimentet var i juli på 90,4. Det er en oppgang fra 85,3 poeng i juni. Dermed virker det som om at tilliten blant forbrukerne vokste den siste måneden.

Økonomene ventet at sentimentmålingen fra universitetet i Michigan ville havne på 91, det viser estimater fra Bloomberg News.

Fallende bensinpriser og rekordnivåer i aksjemarkedet gjorde at stemningen blant konsumentene ble lysere i juli. Konsumentene venter at inflasjonen vil øke med 3,4 prosent neste år og 3,1 prosent i snitt de kommende fem årene, det ligger litt over hva tilfellet var i juni.

Fredagens tall var de endelige og lå litt under hva tilfellet var i midten av juli. Da ble de foreløpige tallene sluppet. Dermed kan det se ut til at tilliten ble noe svekket mot slutten av måneden.

Den viktige renten på tiårige statsobligasjoner klatret til 4,78 prosent fra rundt 4,6 torsdag.

Da gulvhandelen stengte på råvarebørsen i New York kostet et fat olje 76,98 dollar. Dette er en oppgang på 2,03 dollar eller 2,7 prosent. Frontkontrakten har steget med 1,6 prosent uken sett under ett.

- Markedet stiger fordi BNP var litt bedre enn ventet. Det er overraskende at økonomien kan fortsette å hoppe videre med disse høye prisene, sier en energianalytiker, ifølge Bloomberg.

Dagens nøkkeltall:
Dow -1,54% til 13.265,47

Nasdaq -1,43% til 2.562,24

S&P 500 -1,60% til 1.458,95

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere