RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rundt år for baronesse Thatcher

(EPA)
Sist oppdatert:
For 25 år siden ble kolonialhandlerens datter Margaret Thatcher Europas første kvinnelige statsminister.

Margaret Thatcher ble født i 1925 som datter av en kolonialhandler. Etter at hun ble statsminister i 1979 ble hun raskt døpt ”Jernkvinnen” for sin hardhente omgang både med sine politiske motstandere og det daværende Sovjetunionen.

Thatcher kjørte et knallhardt privatiseringsprogram og en kompromissløs linje overfor de mektige fagforeningene. I 1979 mistet industrien over 29 millioner dagsverk på grunn av streiker. I 2003 var tallet under 100.000. Men de tøffe nedskjæringer førte også til at arbeidsledigheten i Thatchers regjeringstid passerte tre millioner ledige.

Margaret Thatcher var utdannet kjemiker fra Oxford. Sine første arbeidsår brukte hun på å teste kakefyll og iskrem mens hun suderte juss på kveldstid. I 1951 giftet hun seg med sin Denis. I 1959 ble hun valgt inn parlamentet for de konservative. I 1970 ble hun utdanningsminister og eneste kvinne i regjeringen til Edward Heath.

I 1975 ble hun valgt til leder for de konservative og i 1979 ble hun Europas første kvinnelige statsminister. Hun ble også den eneste kvinnelige statsministeren som har sittet i tre sammenhengende perioder.

Thatcher kan trolig takke Falklandskrigen i 1982 for at hun sikret seg gjenvalg året etter. Hun brukte de sju neste årene til å privatisere store statlige bedrifter som British Steel og British Gas. I 1990 ble hun tvunget til å gå. Årsakene var krangel blant de konservative om Thatchers lederstil, Europa-politikken og forsøket på å innføre flat skatt for alle, den såkalte koppskatten.

Margaret Thatcher ble adlet til baronesse i 1994. Etter at ektemannen Denis døde i 2003 har det gått raskt nedover for den tidligere jernkvinnen. Hun er sterkt rammet av demens og spør stadig etter sin døde ektemann.

Kilde: BBC

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere