Russeren som grunnla appen IS kommuniserer gjennom, stenger terroristene ute

PAVEL DUROV skapte appen Telegram, hvor brukerne kan kommunisere på kryptert vis og skjule sine identiteter.

PAVEL DUROV skapte appen Telegram, hvor brukerne kan kommunisere på kryptert vis og skjule sine identiteter. Foto: (Facebook)

Selv om han mener at «franske myndigheter er like ansvarlig for terrorangrepene i Paris som IS er».

19.11.15 22:21

Den islamske stat (IS) har brukt en app som heter Telegram til å sende krypterte meldinger. Det har terroristorganisasjonen gjort med en slags velsignelse fra skaperen av appen, en russer ved navn Pavel Durov (31).

Durov kalles «Russlands Mark Zuckerberg» etter sin suksess med både Telegram og VKontakte, et sosialt nettverk som ifølge Washington Post er mer populært enn Facebook i Russland.

- Vår rett til privatliv er viktigere enn vår frykt for at onde ting skal skje, som terrorisme, svarte Durov da han i september ble spurt om han sov godt om natten når han vet at teknologien hans brukes til vold.

- Hvis du ser på IS, ja, det pågår en krig i Midt-Østen. IS vil finne en måte å kommunisere med sine celler på, uansett. Vi bør ikke føle oss skyldige av dette. Vi gjør fortsatt det rette som beskytter våre brukeres privatliv, la han til.

Holdningen hans har selvfølgelig blitt kraftig kritisert.

(Artikkelen fortsetter)

Fire dager etter terrorangrepet som drepte 129 mennesker og såret over 300 i Paris, postet Durov følgende på Facebook:

«Jeg slutter meg til alle som sørger over de døde i verdens vakreste by. Jeg mener at de franske myndighetene er like ansvarlige for dette som IS er, fordi det er deres politikk og skjødesløshet som til slutt ledet til denne tragedien. De tar penger fra hardtarbeidende mennesker med uhyrlige skattesatser og bruker dem på meningsløse kriger i Midt-Østen».

Pavel Durev er kjent som en provoserende type.

I mai 2012 brukte han en helg til å lage papirfly av pengesedler og sende dem ut på gaten, for å se folk slåss om pengene idet 5000-rubelsedlene landet på bakken.

(Artikkelen fortsetter)


Onsdag valgte Pavel Durov likevel å snu.

- Vi ble forskrekket over å få vite at Telegrams offentlige kanaler blir brukt av IS til å spre deres propaganda. Som et resultat har vi bare denne uka blokkert 78 IS-relaterte kanaler med til sammen tolv forskjellige språk, postet Telegram.

Ordlyden er underlig, ettersom Telegram har kjent til IS' bruk av deres app i lang tid, men handlingen er det essensielle her.

IS har angivelig allerede reagert.

- Krigen mot Telegram har startet, skal et IS-medlem ha skrevet, ifølge Charlie Winter, som er en seniorforsker ved Quilliam Foundation i Storbritannia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.