RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russerne er tilbake - under vann

Sist oppdatert:
Det er ikke bare i lufta russerne demonstrerer militær styrke nær Norge.

Husker du tilbake til den kalde krigen og jakten på sovjetiske ubåter i nære farvann? Et kvart århundre etter at svenskene fikk håndfaste bevis for nærværet i Karlskronas skjærgård og mange mistenkte sovjetrussisk snoking i norske fjorder, kan det norske Forsvaret fortelle at de er tilbake: Norske Orion overvåkingsfly har avdekket at russiske ubåter igjen er aktive utenfor kysten av Norge, ifølge Aftenposten.

Demonstrerer styrke
Fra før er det slått fast at russerne igjen demonstrerer sin militære styrke med flyvninger nær Norge. Flere ganger i år har det norske luftforsvaret vært på vingene for å avskjære russiske bombefly som har nærmet seg den norske grensen. Nå er det altså slått fast at det samme skjer under vann.

Men Forsvaret - ved E-tjenesten og Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger - er i liten grad interessert i å utdype hva de vet om det russiske nærværet, ifølge Aftenposten. Statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet bekrefter overfor avisa observasjonen av russiske ubåter:

Kommentar til rakettskjoldet
- Ubåtene er en russisk kommentar til dagens internasjonale temaer, som rakettskjoldet. Kommentaren er ikke rettet mot noe enkeltland, og ikke mot oss, men vi ligger vi nå der vi ligger, sier han ifølge Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere