*Nettavisen* Nyheter.

Russerne reagerer mot Norge

Overvåkingen i nordorådene skal styrkes. Her blir tråleren Dmitry Pokramovich inspisert ved Bjørnøya. Foto: (Kystvakten)

Den russiske ambassaden i Oslo har tatt kontakt med UD og meddelt bekymring med hensyn til de arresterte russiske fiskefartøyene på Svalbard.

26.10.05 18:58

Det var mandag at Kystvakten tok det russiske omlastningsfartøyet « Dmitrij Pokramovitsj» og den russiske tråleren «Kapitan Gorbatsjov» er i arrest utenfor Bjørnøya.

Nordområde-ekspert Willy Østreng ved Senter for grunnforskning uttaler tirsdag ettermiddag at han frykter at konflikten mellom Norge og Russland kan bli dramatisk.

Tirsdag kveld melder nyhetsbyrået Interfax at den russiske ambassaden i Norge følger nøye med på utviklingen i situasjonen med « Dmitrij Pokramovitsj» og «Kapitan Gorbatsjov», og at den har meddelt norske myndigheter sitt syn i saken.

- Vi følger nøye utviklingen med de russiske fiskerne, og kontrollerer situasjonen. Sent i går kveld besøkte vår ambassador det norske utenriksdepartementet og sa at den norske kystvaktens handlinger ikke hadde vært tilbørlige (eg. «had been inadequate»), sier en ambassade-talsmann til det russiske nyhetsbyrået.

Arrestasjonen av de to fartøyene stor oppsikt i Russland. Hendelsen finner sted bare få dager etter dramaet med tråleren Elektron.

Millionbøter
Onsdag avgjorde Sysselmannen på Svalbard at rederiet til omlastingsfartøyet ilegges bot og inndragning på tilsammen 1.250.000 kroner, mens rederiet til fiskefartøyet må ut med 900.000.

Hver av kiapteinene ilegges 5000 kroner i bøter.

Sysselmannen fløy onsdag ut til Bjørnøya hvor fartøyene har ligget i arrest i to dager, for å meddele de to kapteinene dommen.

Rederiene må stille garantier for bøtene og inndragningssummene før de får lov til å forlate norsk territorialfarvann, går det frem i en pressemelding fra Sysselmannens kontor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.