RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russerne stormer til urnene

Sist oppdatert:
Valglokalene i de østligste områdene i Russland åpnet sent lørdag kveld norsk tid.

Etter planen skal de siste valglokalene, i Kaliningrad ved Østersjøen, først stenge klokken 19 norsk tid søndag.

Alt tyder på at det Putin-vennlige partiet Det forente Russland vil gå av med seieren. Den største spenningen dreier seg derfor om hvor mange partier som klarer å få nok stemmer til å klare sperregrensen på sju prosent.

Kommunistpartiet ligger an til å bli det nest største partiet, og det er ikke utenkelig at kun disse to partiene er de eneste som får de 450 setene i dumaen.

Politisk innflytelse
Vladimir Putin må gå av som president etter valget neste når, men han kommer trolig til å få stor politisk innflytelse gjennom sitt parti Det forente Russland.

Flere og flere russere har i forkant av valget uttalt at de er blitt truet til å stemme på konkrete partier, og mange er nå spente på om valget blir fritt og rettferdig. Det er bare 400 internasjonale valgobservatører som skal overvåke 100.000 valglokaler, melder BBC.

(Artikkelen fortsetter under).

I den sibirske byen Krasnojarsk er det mye som tyder på at oppslutningen vil være høy. Hele 40 prosent av velgerne hadde allerede søndag formiddag avlagt et besøkt til valglokalene.

- Gjort en god jobb
I havnebyen Vladivostok har sjømannen Vladimir Babikov (19) bestemt seg for å gi sin stemme til Det forente Russland.

- Jeg skal stemme på Det forente Russland. De har gjort en god jobb, og alt blir bare bedre og bedre, sier han til BBC.

Ingeniøren Alexei Gutkin (42) i Petropavlovsk-Kamchatsky mener derimot at Putins parti har for mange sovjetiske trekk.

- Det forente Russland er som det gamle kommunistpartiet. Jeg husker den tiden godt, sier 42-åringen som valgte å gi sin stemme til et høyreorientert parti.

109 millioner mennesker har stemmerett i Russland og det knytter seg stor spenning til valgoppslutning. Russland har hele elleve tidssoner og russerne vil dermed ha mulighet til å avlegge stemme i 22 timer.

(Artikkelen fortsetter under).

Det er til sammen elleve politiske partier som stiller til valget i det russiske Underhuset Duma søndag. Men fordelingen av redaksjonell reklame i de statsstyrte TV-kanalene har vært svært ujevn.

Ifølge tenketanken Medialogia har Det forente Russland fått rundt 60 prosent av mediedekningen i de statskontrollerte TV- og radiokanalene under valgkampen, skriver Moscow Times.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere