RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russisk ambassadør høster storm:  - Polen var medskyldig i andre verdenskrig

Sist oppdatert:
Den russiske ambassadøren i Polen høster storm etter at han hevdet at landet hadde deler av skylden for andre verdenskrig.

Sårene etter krigen er dype i Polen, som er landet som mistet den høyeste andelen av sin befolkning i konflikten. Landet var det første som ble invadert av Nazi-Tyskland, og bare uker senere gikk også sovjetiske styrker over den polske grensen.

Ambassadør Sergej Andrejev beskylder Polen for å ha «hindret dannelsen av en koalisjon mot nazistene», og at landet derfor var «delansvarlig for andre verdenskrig».

Andreev forsvarte også Sovjetunionens invasjon av Polen 17. september 1939, en invasjon som skjedde etter en hemmelig avtale mellom Adolf Hitler og Sovjetunionens leder Josef Stalin om å dele landet mellom seg.

Ambassadøren mener invasjonen var nødvendig for å «garantere Sovjetunionens sikkerhet». Han konstaterte videre at den sovjetiske beslutningen om å knuse den polske motstandsbevegelsen i krigens sluttfase, var motivert av behovet for å ha «grense mot et vennlig land».

Myndighetene i Warszawa reagerte lørdag skarpt på uttalelsene, og sier de er svært ødeleggende for forholdet mellom de to landene, som allerede er dårlig på grunn av Russlands rolle i krigen i Ukraina. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere