RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russisk base sank på Nordpolen

Sist oppdatert:
Redningsmannskaper var torsdag på vei til Nordpolen for å bistå tolv russiske forskere som befinner seg på isen etter at basen deres sank i havet.

Forskerne ble hjelpeløse vitner til at basen deres forsvant ned i havet da isen plutselig sprakk opp under brakkene. Selv strandet de på et drivende isflak, rundt 70 mil fra Spitsbergen.

Ingen av ekspedisjonens medlemmer ble skadd da isflaket sprakk opp, men nesten 90 prosent av basen forsvant, deriblant soveplassene og utstyret til de tolv.

- En enorm vegg med isklumper tårnet seg opp. Først var den på mellom tre og fem meter høy, deretter ble den mellom sju og ti meter. I løpet av en halvtime var 90 prosent av basen borte, opplyste leder for ekspedisjonen, Vladimir Kosjelev til den russiske kanal 1.

Forskerne har det etter forholdene bra. De bor i to nødskur og har brensel for fem dager. Selv om vinden avtok torsdag og temperaturen dermed steg til «hele» minus 20 grader, sier det seg selv at det er kaldt å klare seg uten ekstra utstyr.

Et Antonov-26-fly ble sendt til stedet for å slippe klær og brensel ned til gruppa. I løpet av en uke regner man med å kunne evakuere dem med helikoptre, dersom været blir bedre. Hjelpemannskapene har regelmessig kontakt med de tolv russerne.

Forskningsstasjonen North Pole-32 ble opprettet i april 2003 for å forske på klimaendringer. Siden har den drevet 2.700 kilometer over Polhavet. Dens arbeid skulle etter planen avsluttes 20. mars. Det var den første russiske ekspedisjonen av sitt slag siden Sovjetunionens sammenbrudd.

Stasjonen var plassert på den konstant drivende, arktiske isen, og hadde nesten rukket en runde rundt Nordpolen da basen forsvant i havet.

(NTB-TT-DPA-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere