Russisk spion på intensiven

Den tidligere KGB-agenten Alexander Litvinenko måtte mandag flyttes til intensiven.

21.11.06 04:08

Litvinenko ble forgiftet med den livsfarlige giften thallium, som finnes i rottegift, for flere uker siden. Thallium har vært forbudt i Storbritannia siden 1970-tallet, så politiet mener det ikke dreier seg om en ulykke.

Litvinenko har vært en krass kritiker av det russiske regimet generelt, og Putins politikk spesielt, de siste årene. Han er innvilget politisk asyl i Storbritannia.

Benmargen angrepet
Mandag ble tilstanden hans verre, melder AP. Antall hvite blodlegemer er nede på nesten null.

- Det viser at benmargen hans er angrepet, og at han er mottakelig for infeksjoner, sier dr. John Henry, som er en av de som tar seg av Litvinenko ved London-sykehuset hvor han er innlagt.

- Putin drepte Anna
Russerne har blankt avvist at de skal ha vært involvert i mordforsøket, men det er liten tvil om at Litvinenko har provosert myndighetene i hjemlandet.

- Noen har spurt meg rett ut, hvem er skyldig i Annas død? Og jeg kan si rett ut: Det er herr Putin, den russiske presidenten, uttalte Litvinenko på et møte om den russiske journalisten Anna Politkovskayas død tidligere i høst.

- Irriterte bevisst
Også russiske dissidenter klandrer Kreml for forgiftningen.

- Tillatelse til å henrette utenlands kan kun gis fra toppen, sier Oleg Gordievsky, en tidligere KGB-topp ved den russiske ambassaden i London, til AP.

- I fem år angrep han Putin og ledelsen for det hemmelige politiet dag ut og dag inn. Han irriterte bevisst hele den russiske eliten, påkeer han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.