RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russisk tråler i arrest

Sist oppdatert:
Den russiske tråleren «Novoazovsk» er tatt for omlasting av fisk som de ikke har meldt fra om.

I forbindelse med en rutineinspeksjon langfredag avdekket Kysvaktfartøyet Harstad at den russiske tråleren «Novoazovsk» hadde omlastet fisk uten å gi beskjed til norske myndigheter. Omlastingen skjedde ved fiske i Norsk økonomisk sone.

Skipperen ville ikke samarbeide da han fikk beskjed om at fartøyet ville bli eskortert til Tromsø. Derfor ble Novoazovsk tatt under slep av KV Harstad, heter det i en pressemelding fra Kystvakten Nord.

Det russiske fiskefartøyet ble overlevert til politiet om morgenen påskeaften.

Må melde fra
Omlasting betyr at et fiskefartøy leverer fangsen til et transportfartøy, som siden bringer fiskeproduktene i land, gjerne til en havn i Europa. Mye tyder på at en del av den fisken som omlastes ikke blir rapportert til norske myndigheter. I praksis innebærer det stor fare for at kvotene kan bli overfisket, skriver Forsvarsnett.

Ifølge Fiskeribladet anslår norske myndigheter at russiske trålere fisker omtrent 100.000 tonn over kvoten hvert år, og at mye av denne fisken forsvinner sporløst etter omlasting.

Skjerpet lov
Den 17. mars i fjor forsøkte norske myndigheter å skjerpe lovgivningen ved å kreve innrapportering av omlasting. Mye tyder på at denne forskriften har vært svært mangelfullt utarbeidet.

Tidligere denne måneden ble to russiske rederier og to kapteiner blankt frifunnet i Troms tingrett etter tiltale om ulovlig omlasting. Dette var de to første «omlasterne» som måtte møte i en norsk rettsal.

Krever endring
Retten mener at såkalt utvidende fortolkning av bestemmelser i straffeloven vil være i strid med ordlyden i forskriftene, og at «omlasting» ikke kan rammes av forskrifter som handler om «fiske».

- Ønsker kompetent lovgivende myndighet å fastsette rapporteringsplikt for omlasting i sjøen, kan dette enkelt gjøres ved å endre forskriftene, heter det i dommen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere