*Nettavisen* Nyheter.

Russiske krysserraketter mot IS-mål i Syria

Russiske kampfly har de siste dagene angrepet en rekke opprørsmål i Syria, og onsdag ble det også skutt krysserraketter fra russiske marinefartøy i Det kaspiske hav. Foto: Handout (Reuters)

Russiske marinefartøy i Det kaspiske hav har avfyrt krysserraketter mot mål knyttet til IS i Syria. Den syriske hæren skal være i gang med storstilt bakkeoffensiv sentralt i landet.

Fire marinefartøy deltok i angrepet fra Det kaspiske hav, opplyste Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu da han orienterte president Vladimir Putin om utviklingen.

– I tillegg til flyvåpenet, var også fire krigsskip i flåten vår i Det kaspiske hav involvert i angrepet, sa Sjojgu.

Ifølge den russiske forsvarsminister ble det avfyrt i alt 26 krysserraketter mot elleve IS-mål i Syria. Regimets styrker skal ha iverksatt en bakkeoffensiv i Hama sentralt i Syria, der russiske kampfly utførte flere luftangrep onsdag.

– Den syriske hæren og allierte styrker begynte en bakkeoperasjon i nordlige deler av provinsen Hama med støtte fra russiske kampfly, sier en militærkilde onsdag ettermiddag.

Hollande-forslag

Putin ba på sin side det russiske forsvaret om å fortsette samarbeidet med USA, Tyrkia, Saudi-Arabia, Iran og Irak i Syria.

Han hevdet videre at Frankrikes president François Hollande overfor ham nylig tok til orde for at syriske regjeringsstyrker og opprørere i Den frie syriske hæren (FSA) burde slutte rekker i kampen mot IS.

– Under mitt siste besøk i Paris, ga Frankrikes president François Hollande uttrykk for en interessant idé. Han mente at man bør forsøke å forene president Assads regjeringsstyrker og den såkalte frie syriske hæren, sa Putin under den TV-overførte samtalen med Sjojgu.

Men Putin har misfortstått totalt, heter det fra Paris.

– Hollande sa til Putin at det er nødvendig å inkludere den syriske opposisjonen ved forhandlingsbordet. Ideen om å knytte Assads styrker til FSA er ikke fransk, sier en ikke navngitt kilde nær Hollande til Reuters.

Forventer bistand

Sjojgu understreket på sin side at Russland er villige til å formalisere et samarbeid med Pentagon for å bekjempe IS, og han sa videre at russerne forventer at vestlige land vil bistå dem med å peke ut IS-mål øremerket for bombing i Syria.

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu hevdet onsdag at kun to av de 57 første målene russiske kampfly angrep i Syria, kunne knyttes til IS.

Russland har tidligere avvist at de bomber andre og mer moderate opprørere enn IS i Syria, og Sjojgu opplyste onsdag at 112 mål er truffet siden 30. september.

– Intensiteten i angrepene øker, sa han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.