RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Russiske kampfly har de siste dagene angrepet en rekke opprørsmål i Syria, og onsdag ble det også skutt krysserraketter fra russiske marinefartøy i Det kaspiske hav.
Russiske kampfly har de siste dagene angrepet en rekke opprørsmål i Syria, og onsdag ble det også skutt krysserraketter fra russiske marinefartøy i Det kaspiske hav. Foto: Handout (Reuters)

Russiske krysserraketter mot IS-mål i Syria

Russiske marinefartøy i Det kaspiske hav har avfyrt krysserraketter mot mål knyttet til IS i Syria. Den syriske hæren skal være i gang med storstilt bakkeoffensiv sentralt i landet.

Fire marinefartøy deltok i angrepet fra Det kaspiske hav, opplyste Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu da han orienterte president Vladimir Putin om utviklingen.

– I tillegg til flyvåpenet, var også fire krigsskip i flåten vår i Det kaspiske hav involvert i angrepet, sa Sjojgu.

Ifølge den russiske forsvarsminister ble det avfyrt i alt 26 krysserraketter mot elleve IS-mål i Syria. Regimets styrker skal ha iverksatt en bakkeoffensiv i Hama sentralt i Syria, der russiske kampfly utførte flere luftangrep onsdag.

– Den syriske hæren og allierte styrker begynte en bakkeoperasjon i nordlige deler av provinsen Hama med støtte fra russiske kampfly, sier en militærkilde onsdag ettermiddag.

Hollande-forslag

Putin ba på sin side det russiske forsvaret om å fortsette samarbeidet med USA, Tyrkia, Saudi-Arabia, Iran og Irak i Syria.

Han hevdet videre at Frankrikes president François Hollande overfor ham nylig tok til orde for at syriske regjeringsstyrker og opprørere i Den frie syriske hæren (FSA) burde slutte rekker i kampen mot IS.

– Under mitt siste besøk i Paris, ga Frankrikes president François Hollande uttrykk for en interessant idé. Han mente at man bør forsøke å forene president Assads regjeringsstyrker og den såkalte frie syriske hæren, sa Putin under den TV-overførte samtalen med Sjojgu.

Men Putin har misfortstått totalt, heter det fra Paris.

– Hollande sa til Putin at det er nødvendig å inkludere den syriske opposisjonen ved forhandlingsbordet. Ideen om å knytte Assads styrker til FSA er ikke fransk, sier en ikke navngitt kilde nær Hollande til Reuters.

Forventer bistand

Sjojgu understreket på sin side at Russland er villige til å formalisere et samarbeid med Pentagon for å bekjempe IS, og han sa videre at russerne forventer at vestlige land vil bistå dem med å peke ut IS-mål øremerket for bombing i Syria.

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu hevdet onsdag at kun to av de 57 første målene russiske kampfly angrep i Syria, kunne knyttes til IS.

Russland har tidligere avvist at de bomber andre og mer moderate opprørere enn IS i Syria, og Sjojgu opplyste onsdag at 112 mål er truffet siden 30. september.

– Intensiteten i angrepene øker, sa han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere