RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russiske rasister til kamp

(EPA/ANATOLY MALTSEV)
Sist oppdatert:
Ytterliggående nasjonalister demonstrerte lørdag i en rekke russiske byer.

Russland har opplevd en gedigen oppblomstring av ytterliggående nasjonalisme og rasisme etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning. Lørdag arrangerte disse grupperingene Russisk marsj i flere byer, noe som førte til sammenstøt med store politistyrker og antirasister.

Flagg fra tsartiden
Lørdagens marsj var forbudt av myndighetene i Moskva etter at nynazister året før marsjerte gjennom byens gater mens de ropte rasistiske slagord.

Tross dette hadde rundt 2000 høyreekstremister møtt opp i Devichye-parken for å hee røsten mot det de oppfatter som urettferdigheter i det russiske samfunnet. De veivet med gamle flagg fra tsartiden og ropte slagord.

- Jeg er for Russland, og jeg ønsker at det russiske folk skal bevege med hevet hode, sa demonstranten Olga Voitenko til nyhetsbyrået Reuters, mens hun uttrykte bekymring over at innvandrere stjeler jobber fra russere og korrumperer samfunnet.

Rasistiske slagord
Også i år var de rasistiske innslagene tydelige, især var de rettet mot jøder.

En av plakatene som ble holdt opp, viste et bilde av en kvinne som holder et dødt barn ved siden av en jødisk mann som omfavner et annet barns hode. Budskapet? «Russere, hjelp deres med-russere, ellers blir det dere neste gang.»

Motdemonstrasjonen et annet sted i Moskva var langt mindre; rundt 200 antifascistiske var møtt opp på Bolotnaya-torget.

Sprikende om arrestasjoner
De russiske nyhetsbyråene rapporterer svært sprikende tall for hvor mange demonstranter som ble arrestert etter lørdagens bruduljer, som i hovedsak skal ha gått relativt fredelig for seg. Mens Interfax melder om 37 arresterte, mener RIA-Novosti det dreier seg om 233. Arrangørene av Russisk marsj hevder på sin side at 500 demonstranter er anholdt.

- Ingen integrasjon
Også andre steder i Russland hadde demonstranter beveget seg ut i gatene. I St. Petersburg måtte politiet bruke tåregass for å skille nasjonalister og antifascister som barket sammen.

I Vladivostok marsjerte høyreekstremister mens de viste nazihilsen og holdt opp bannere med slagordet «Ingen integrasjon, kun deportasjon».

I Sibir marsjerte skinheads med tildekkede ansikter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere