RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russland: - USA må bli i Irak

Sist oppdatert:
Russland frykter at situasjonen i Irak ender i borgerkrig om USA skulle trekke ut okkupasjonsstyrkene.

- Den sjiamuslimske fronten vil spre seg og situasjonen blir forverret. Dette kan lede til borgerkrig og en deling av Irak i tre deler: en sjiamuslimsk, en sunnimuslimsk og en kurdisk, sa en russisk forsvarstjenestemann som ønsker å være anonym, fredag.

- USA har selv kommet seg inn i denne blindgaten. Situasjonen bare tilspisser seg, men de forstår veldig godt i Washington at de ikke kan trekke sine styrker ut nå, fordi det øyeblikkelig ville utløse borgerkrig, sa han.

Han pekte også på at det ikke vil hjelpe å sende inn FN-styrker, siden de også ville bli drept. For de irakiske partisanene er det ingen forskjell mellom utenlandske styrker, sa han.

Russland, som var sterkt imot invasjonen i fjor, har presset på for en større FN-rolle i Irak.

Torsdag sa den russiske viseutenriksministeren Jurij Fedotov at Irak er blitt et arnested for terrorisme, og at det internasjonale samfunnet må sikre stabilitet i landet før USA overlater makten til lokale myndigheter.

- Som mange andre land er Russland bekymret for at Irak er blitt et senter for terrortrusselen, et arnested for terrorisme, sa Fedotov til nyhetsbyrået Interfax i en kommentar til den tilspissede situasjonen i Irak.

Han pekte på at dette skjer ikke langt fra russisk territorium, og derfor utgjør en alvorlig trussel mot Russland.

(NTB-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere