*Nettavisen* Nyheter.

Russland: – Drapet på Nemtsov nøye planlagt

DREPT: Boris Nemtsov blir undersøkt av politiet ved åstedet på den store Bolsjoj Moskvoretskij-brua rett utenfor Kreml, der han gikk til fots sammen med en ukrainsk kvinne, da han ble skutt av flere gjerningsmenn. Foto: GEORGE MALETS (AFP)

Drapet på opposisjonspolitiker Boris Nemtsov var nøye planlagt, mener russiske etterforskere.

28.02.15 13:54

Moskva (NTB-AFP-Reuters): Den 55 år gamle tidligere visestatsministeren ble truffet av fire skudd i sentrum av Moskva fredag kveld. Gjerningsmennene satt i en bil og flyktet deretter raskt fra stedet.

Les egen sak: Russisk Putin-kritiker skutt og drept

President Vladimir Putin var raskt ute med å fordømme attentatet mot en av sine skarpeste kritikere og lovet samtidig å personlig sørge for at landets beste etterforskere blir satt på saken.

Russiske etterforskere undersøker blant annet muligheten for at angrepet hadde som mål å destabilisere den politiske situasjonen i landet, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Islamske ekstremister
Etterforskerne mener også islamistiske ekstremister kan ha stått bak angrepet på den russiske opposisjonslederen, eller at angrepet kan knyttes til demonstrasjonen opposisjonen har varslet den vil holde i Moskva søndag.

55 år gamle Boris Nemtsov ble skutt og drept på den store Bolsjoj Moskvoretskij-brua rett utenfor Kreml fredag.

Fakta

Fakta om Boris Nemtsov

Gjerningsmennene satt i en bil og flyktet raskt fra stedet etter å ha avfyrt sju-åtte skudd mot politikeren, ifølge politiet.

- Farlig utvikling
Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland mener drapet på den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov viser en farlig utvikling i Europa.

– Dette drapet er et tegn på hat og intoleranse som utvikles i mange steder i Europa i dag, inkludert i Russland. Vi må stå sammen for å stoppe den farlige utviklingen, sier Jagland.

Brende: – Drapet på Nemtsov en tragedie ID: 10310003

Oslo (NTB): Utenriksminister Børge Brende (H) ber Russland gjøre sitt ytterste for å finne gjerningsmennene bak drapet på opposisjonspolitiker Boris Nemtsov.

- Nemtsov var modig og en viktig stemme for opposisjonen i Russland, sier Utenriksminister Børge Brende (H) og fordømmer handlingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

SØRGER: Boris Nemtsov var en viktig opposisjonspolitiker, og mange russere sørger lørdag over hans bortgang. Foto: Denis Tyrin (Ap)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.