RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russland anerkjenner Krims uavhengighetserklæring

PRO-RUSSISK: Tilhengere av Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj med plakater utenfor parlamentet i Kiev 28. januar.
PRO-RUSSISK: Tilhengere av Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj med plakater utenfor parlamentet i Kiev 28. januar. Foto: Vasily Fedosenko (Reuters)
Sist oppdatert:

Simferopol (NTB-AFP): Regionforsamlingen på Krim-halvøya har erklært seg uavhengig av Ukraina i forkant av søndagens folkeavstemning.

Russland uttaler at uavhengighetserklæringen er lovlig.

OSSE-observatører fra Norge, Storbritannia og Belgia skal torsdag gjennomføre en observasjonflyging over Ukraina.

USAs utenriksminister og hans russiske kollega Sergej Lavrov har igjen diskutert krisen i Ukraina.

78 av 81 for uavhenighet
– Regionforsamlingen vedtok tirsdag en deklarasjon om uavhengighet for den autonome republikken Krim og byen Sevastopol, opplyser forsamlingens pressesenter.

78 av de til sammen 81 representantene i forsamlingen stemte for uavhengighetserklæringen, heter det videre i kunngjøringen.

Deklarasjonen, som overgangsregjeringen i Kiev sier er ulovlig, har trolig som hensikt å sette opp et juridisk rammeverk for å la Krim slutte seg til Russland som en suveren delrepublikk.

– Russland vil fullt ut respektere resultatene av folkeavstemningen, hvor både observatører fra OSSE og bilaterale observatører er blitt invitert, skriver det russiske utenriksdepartementet i en pressemelding.

Flygning over Ukraina
Etter forespørsel fra myndighetene i Ukraina, besluttet den svenske regjeringen at OSSE-observatører fra Norge, Storbritannia og Belgia skal gjennomføre en observasjonsflyging over Ukraina førstkommende torsdag.

– Vi kan bidra med å gi korrekt og upartisk informasjon om tilstanden i Ukraina, sier Sveriges forsvarsminister Karin Enström (M) til nyhetsbyrået TT. Hun tror at et upartisk bilde av hva som skjer i Ukraina, kan bidra til å stabilisere den spente situasjonen i landet.

Observasjonsflygingen vil imidlertid ikke gå over Krim-halvøya, som lokale politiske ledere ønsker å innlemme i Russland.Luftrommet over Krim ble stengt tirsdag (les egen sak).

Nye samtaler med USA
USAs utenriksminister og hans russiske kollega Sergej Lavrov har igjen diskutert krisen i Ukraina.

Konkrete forslag fra begge landene ble drøftet i telefonsamtalen mellom USAs utenriksminister og hans russiske kollega Sergej Lavrovtirsdag, opplyser det russiske utenriksdepartementet.

Lavrov understreket at en løsning på krisen må ivareta retten innbyggerne på Krim har til å bestemme sin egen framtid.

Kerry og Lavrov har diskutert situasjonen i Ukraina flere ganger den siste uken.

Folkeavstemning
Søndag 16. mars holdes det folkeavstemning på Krim om hvorvidt halvøya skal bli russisk eller fortsatt tilhøre Ukraina.

Ifølge kunngjøringen fra regionforsamlingen vil deklarasjonen tre i kraft med en gang resultatet fra søndagens folkeavstemning foreligger, dersom den går i favør av å la Krim bli en del av den russiske føderasjonen.

I forrige uke vedtok regionforsamlingen et dekret om at Krim tilhører Russland.

Les også:

Krim er Russlands brekkstang i Ukraina

– Et velregissert kupp

Trekker linjer til Kosovo

Overgangsregjeringen i Kiev har erklært folkeavstemningen som ulovlig og sier at forsamlingen kan bli tvangsoppløst dersom ikke folkeavstemningen avlyses innen onsdag.

Tirsdagens deklarasjon henviser også til Kosovos uavhengighet fra Serbia, og i teksten står det blant annet at «det ikke er i strid med folkeretten at en stat erklærer seg uavhengig».

Fattet vedtaket med ulovlig mindretall

Da Krims regionforsamling 27. februar valgte ny regionregjering og vedtok folkeavstemning om Krims tilknytning, var bare et mindretall av representantene til stede.

Reglene sier at minst 51 av forsamlingens 100 folkevalgte må være til stede for å fatte vedtak. Lokalregjeringen som nå sitter, hevder at 61 var til stede. Men ifølge Aftenposten , som søndag i detalj redegjorde for hva som skjedde, var bare 36 representanter på plass.

Alle vedtakene om Krims framtid er dermed vedtatt av et ulovlig mindretall, ifølge avisa.

Aftenposten intervjuet blant andre representanten Nikolaj Sumulidi, som offisielt var til stede og stemte. Til avisa fortalte han at han verken var der eller deltok i noen avstemning, til tross for at han hadde fått en telefon og blitt truet med uspesifiserte konsekvenser om han ikke møtte opp torsdag 27. februar.

– Et velregissert kupp, sier den folkevalgte Refat Tsubarov til avisen. Tsubarov er også leder for krimtatarene.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere