RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Egypts statsminister Sherif Ismail snakker med redningsarbeiderne ved sedet der det russiske passasjerflyet var gått ned.
Egypts statsminister Sherif Ismail snakker med redningsarbeiderne ved sedet der det russiske passasjerflyet var gått ned. Foto: Stringer (Reuters)

Russland bekrefter at bombe rammet russisk fly

Sist oppdatert:
President Vladimir Putin lover hevn og opptrapping i Syria etter at han for første gang har bekreftet at en bombe gikk av i passasjerflyet som styrtet i Egypt for over to uker siden.

224 personer mistet livet da flyet styrtet på Sinai-halvøya 31. oktober, de fleste russiske turister.

Nå opplyser sjefen for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, Aleksandr Bortnikov, at det er funnet spor etter sprengstoff både på vrakrester og på passasjerenes personlige eiendeler.

– Ifølge analyser utført av våre eksperter, ble en hjemmelaget bombe på opptil 1 kilo TNT detonert under flyvingen, noe som førte til at flyet gikk i oppløsning i luften. Dette forklarer hvorfor deler av flyskroget ble spredt over et så stort område, sier Bortnikov.

– Vi kan helt klart si at det var en terrorhandling, føyer han til.

Milliondusør

Russiske myndigheter lovet tirsdag en dusør på 50 millioner dollar for opplysninger som kan føre til at gjerningspersonene blir tatt. Beløpet tilsvarer 436 millioner kroner.

Samme dag ble to ansatte pågrepet på flyplassen i den egyptiske feriebyen Sharm el-Sheik, mistenkt for å ha hjulpet dem som plantet bomben om bord på flyet, ifølge egyptiske sikkerhetskilder.

I alt er 17 personer innbrakt, men kun to av dem omtales som mistenkte, sier kildene.

- En akutt trussel
Den islamske stat (IS) har tidligere påtatt seg skylden for terrorangrepet mot det russiske flyet. Russland deltar allerede aktivt med bombekampanjer mot IS i Syria.

- Dette forandrer ikke veldig mye når det gjelder den linjen Russland har lagt seg på allerede. De annonserte tidligere i høst at de ønsker en bred koalisjon for å bekjempe IS i Syria, men mange vestlige makter var nølende til å svare ja på den invitasjonen, sier forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Julie Wilhelmsen, til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin holdt samtaler under G-20 møtet i Tyrkia i helgen.

- Men etter terroraksjonen i Paris, ble det veldig åpenbart at man står overfor en akutt trussel. Det er nettopp det Russland har prøvd å få oppmerksomhet rundt i sin retorikk, sier Wilhelmsen.

– Jakter overalt

President Vladimir Putin lover at russiske myndigheter vil finne og straffe dem som var ansvarlige for angrepet.

– Vi vil jakte på dem uansett hvor de måtte gjemme seg. Vi vil finne de skyldige bak terrorangrepet på Sinaihalvøya hvor som helst i verden og straffe dem, sier Putin, som kaller angrepet for «en av de blodigste forbrytelsene».

Fakta: Fakta om flystyrten i Egypt

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Et charterfly med 224 mennesker om bord styrtet på Sinaihalvøya i Egypt lørdag 31. oktober.
  • Flyet styrtet 23 minutter etter avgang fra feriestedet Sharm el-Sheikh og skulle til St. Petersburg i Russland.
  • Det var 217 passasjerer og et mannskap på 7 om bord. 221 var russere og tre ukrainere. Alle omkom.
  • Airbus A321-200-maskinen var eid av Kogalymavia, men ble operert av det russiske selskapet Metrojet.
  • Flyet gikk i oppløsning mens det fortsatt var i lufta, ifølge russiske luftfartsmyndigheter.
  • En IS-tilknyttet gruppe i Egypt hevdet i en Twitter-melding at den sto bak flystyrten.
  • Tirsdag bekreftet den russiske sikkerhetstjenesten FSB at en bombe gikk av i passasjerflyet, og at det var et terrorangrep.

Han sier også at han har gitt spesialstyrker ordre om å prioritere oppgaven, og at Russland vil trappe opp luftangrepene i Syria som følge av angrepet.

– Det russiske flyvåpenets engasjement i Syria bør ikke bare fortsette, det bør trappes opp, sier han.

Tvilte på Vesten

Uttalelsene til Bortnikov og Putin kom under et møte i Kreml sent mandag kveld, men ble først publisert tirsdag morgen. Putin ledet møtet.

Tidligere har Russland sådd tvil om vestlige etterretningsopplysninger som tydet på at en bombe eksploderte om bord på flyet. Både USA og Storbritannia har konkludert med at flyet ble utsatt for et terrorangrep.

En ikke navngitt egyptisk tjenestemann sa tirsdag at det fortsatt ikke finnes bevis for at flyet ble utsatt for et terrorangrep, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Peker mot IS

Amerikansk etterretning meldte tidlig at flyet trolig ble rammet av et terrorangrep og pekte på at ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) muligens sto bak.

Passasjerflyet, en Metrojet Airbus A321 var på vei fra den egyptiske feriebyen Sharm el-Sheikh til St. Petersburg da det styrtet.

En gruppe som er aktiv på Sinaihalvøya, og som knyttes til IS, sier den sto bak angrepet. Aldri tidligere har et flystyrt tatt så mange sivile russiske liv.

Terroren i Paris
Fredag ble verden rystet da Paris ble utsatt for et koordinert terrorangrep.

Natt til tirsdag bombet franske krigsfly mål i IS' høyborg Raqqa i Syria.

Få siste nytt om Paris-terroren her.

(©NTB)

En egyptisk mann legger ned blomster på stedet der flyet gikk ned.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere