RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russland fester grepet om Krim

STORMET BASE:Tidligere på lørdag stormet om lag 200 prorussiske demonstranter en ukrainsk luftforsvarsbase vest på Krim-halvøya.
STORMET BASE:Tidligere på lørdag stormet om lag 200 prorussiske demonstranter en ukrainsk luftforsvarsbase vest på Krim-halvøya. Foto: Viktor Drachev (AFP / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Erklærer militær kontroll.

Se direkterapporteringer fra krisen på Krim i bunnen av saken!

eRusserne erklærer at de nå har militær kontroll på Krim. Lørdag ettermiddag tok de seg inn på en flybase på halvøya, mens de ukrainske soldatene la våpnene ned og vendte ryggen til.

De ukrainske soldatene på flybasen Belbek fikk først et ultimatum fra russerne om at de hadde én time på seg til å overgi seg.

Så gjorde Russland alvor av truslene. En panservogn meide ned porten, mens minst to andre panservogner tok seg inn på basen fra annet hold. Russiske soldater tok seg deretter inn, siktet med automatvåpen, ropte advarsler og avfyrte sjokkgranater.

De ukrainske soldatene på basen valgte på sin side å legge ned våpnene. I stedet stilte de seg opp på geledd med ryggen vendt mot russerne.

Medlemmer av en prorussisk «selvforsvarsgruppe» griper en mann utenfor flybasen Belbek lørdag.


Sang nasjonalsangen
Den ukrainske kommandanten på flybasen, oberst Julij Mamtsjur, fortalte at en ukrainsk soldat ble såret da basen ble stormet, og at han selv hadde fått beskjed om å bli med russerne for «samtaler».

På spørsmål om han tror han vil komme trygt tilbake fra samtalene, svarte han:

– Det gjenstår å se. Foreløpig plasserer vi alle våpnene våre i lageret på basen.

Det er også kommet meldinger om at en journalist ble skadd.

Flere av ukrainerne på basen begynte å synge den ukrainske nasjonalsangen da russerne gikk inn. De fikk ikke lov til å forlate basen etter stormingen.

– Det er så skuffende, så skuffende at jeg ikke vet hva jeg skal si, sa én av soldatene til AFPs reporter på stedet.

En annen understreket overfor Reuters' reporter at ukrainerne ikke hadde framprovosert stormingen.

– Dette var rå makt, sa soldaten, som kun oppga navnet Vladislav.

– Siden annen verdenskrig har det vært rolig her, og nå kommer de her med panservogner og granater. Jeg er veldig bekymret, sa han.

Russiske soldater tar seg inn på flybasen Belbek i en panservogn.


«Demonstranter»
Samme dag ble en annen flybase, Novofedorivka vest på Krim, stormet av omkring 200 ubevæpnede demonstranter. Demonstrantene knuste vinduer og heiste det russiske flagget, mens de ukrainske soldatene barrikaderte seg i en bygning og kastet røykgranater.

En russisk offiser gikk senere inn og ga demonstrantene beskjed om å dra. Deretter ble en rekke ukrainske soldater observert idet de forlot basen.

Ifølge kilder på basen, var demonstrantene ikke lokale folk.

De fleste ukrainske militærbasene på Krim er blitt overlatt til russerne uten kamp etter at Russland tok over halvøya på omstridt vis.

I flere uker har det vært svært spent rundt basene, som har vært omringet av såkalte selvforsvarsgrupper og russiske soldater.

Det er også meldt at Russland har tatt Ukrainas eneste ubåt.

Russiske soldater har i løpet av uken også tatt kontroll over hovedkvarteret til den ukrainske marinen i havnebyen Sevastopol.

PÅ BASEN: Ukrainske tjenestemenn ved militærbasen i Krim, som russiske styrker har omringet.

Lite vold
Den russiske maktovertakelsen på Krim-halvøya har nærmest skjedd uten blodsutgytelser. Men tidligere i uka ble en ukrainsk soldat drept og to såret under en skuddveksling idet russiske styrker overtok en base i Simferopol, som er det administrative senteret på Krim-halvøya.

Etter dette ga forsvarsdepartementet i Kiev ordre om at soldatene skulle ta til våpen for å forsvare seg, men så har ikke skjedd.

Færre enn 2.000 av de over 18.000 ukrainske soldatene tilknyttet basene i det nå annekterte området, har valgt å reise fra Krim-halvøya, ifølge forsvarsdepartementet i Moskva.

FORDØMMER: Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier er klar i sin tale overfor Russland.


Fordømmes av Tyskland
Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier fordømmer det han mener er Russlands forsøk på å splitte Europa. Han framholder at verdenssamfunnet ikke vil tillate at Ukraina-krisen splitter kontinentet.

– Folkeavstemningen på Krim-halvøya er et brudd på internasjonale lover og et forsøk på å splitte Europa, sa utenriksministeren under en pressekonferanse i Ukrainas hovedstad Kiev lørdag.

Han sa også at han håper de første observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid (OSSE) vil kunne ankomme Ukraina i løpet av få dager.

Steinmeier hadde samme dag samtaler med Ukrainas fungerende statsminister Arsenij Jatsenjuk.

Jatsenjuk framholdt på den samme pressekonferansen at Ukraina kommer til å trenge støtte fra Europa både når det gjelder å sikre landets energiforsyninger og for å kunne modernisere og styrke Ukrainas væpnede styrker. (©NTB)
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere