Russland fratatt stemmerett i Europarådet

Det russiske flagget vaier ved en militærbase på Krim-halvøya. Europarådets parlamentarikerforsamling fordømmer Russlands annektering og fratar den russiske delegasjonen stemmeretten ut året.

Det russiske flagget vaier ved en militærbase på Krim-halvøya. Europarådets parlamentarikerforsamling fordømmer Russlands annektering og fratar den russiske delegasjonen stemmeretten ut året. Foto: Stringer (Scanpix)

Russlands delegasjon mister stemmeretten i Europarådets parlamentarikerforsamling ut året som følge av Russlands annektering av Krim.

– Jeg stemte for og tror mange i den norske delegasjonen gjorde det. Russland mister stemmeretten ut året og får heller ikke delta i valgobservasjoner, sier Ingjerd Schou (H), som leder Norges delegasjon av stortingsrepresentanter i Europarådet.

I alt 145 europeiske folkevalgte stemte torsdag for tiltaket mot russerne i parlamentarikerforsamlingen i Strasbourg. 21 stemte mot, mens 22 avsto fra å stemme.

Fordømmer

Bakgrunnen for reaksjonen er Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya.

– Vi vil gjerne ha russerne til stede i forsamlingen og vil gjerne ha dialog, men samtidig må vi markere at det de har gjort, det fordømmer vi. Dette gjør man ikke om man skal følge prinsippene Europarådet bygger på, sier Schou og snakker om rettsstatsprinsipper, demokratiutvikling og menneskerettigheter.

Men beslutningen ble ikke godt mottatt av den 18 delegater store russiske gruppen, som valgte å marsjere ut av salen i protest.

Den russiske delegasjonslederen Aleksej Pusjkov sier ifølge nyhetsbyrået AFP at Russland nå vil revurdere sin framtidige deltakelse i forsamlingen

– Farse

– Mens 46 land fordømmer det de har gjort, har de stått på utsiden og latterliggjort dette og sagt til resten av verden at det er en farse, sier Schou til NTB.

– Ansvaret ligger hos Russland, det er de som har brutt Europarådets prinsipper, understreker hun.

Russland er fortsatt medlem i Europarådet, som regnes som en viktig forkjemper for demokrati og menneskerettigheter i de alt 47 medlemslandene. Også Ukraina er medlem. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag