*Nettavisen* Nyheter.

Russland godtar krav om internasjonal gransking

TOG MED DØDE: Toget med levningene etter flere hundre ofre for flykrasjen i Øst-Ukraina forlot togstasjonen i den opprørskontrollerte byen Torez med kurs for Kharkiv, som kontrolleres av den ukrainske regjeringen. Foto: Maxim Zmeyev (Reuters)

FNs sikkerhetsråd med enstemmig resolusjon.

21.07.14 22:22

Kuala Lumpur (NTB-AFP-Reuters): Etter at Malaysia fikk separatistene med på en avtale om flyvraket, vedtok FNs sikkerhetsråd enstemmig en resolusjon som legger til rette for en uavhengig etterforskning av flykatastrofen i Øst-Ukraina.

Malaysia har inngått en avtale med separatistene i Øst-Ukraina om at ofrene fra MH17-flyet sendes til Nederland, mens ferdskriveren og taleregistratoren skal overlates til malaysiske myndigheter.

Krever uhindret adgang

Tidligere mandag kom USA og Storbritannia med klare advarsler til Russland om at det vil bli merkbare økonomiske konsekvenser dersom ikke Ukraina-politikken slår inn på et nytt og mer konstruktivt spor. De to landene krever at de uavhengige granskerne må få jobbe uhindret, uten at tungt bevæpnede opprørere blander seg inn i arbeidet.

I en samordnet markering sa president Barack Obama i Washington og statsminister David Cameron i London at Russland vil bli ytterligere isolert internasjonalt hvis ikke støtten til opprørerne i Ukraina blir innstilt.

FN-resolusjon

Truslene ble etterfulgt av en resolusjon i FNs sikkerhetsråd. Omsider klarte de 15 medlemslandene å enstemmig fordømme at Malaysia Airlines-flyet ble brakt ned over Øst-Ukraina. I teksten står det imidlertid ikke at flyet ble «skutt ned». For å få Russland med på resolusjonen måtte nemlig ordlyden endres. Dermed ble «nedskyting» (shooting down) erstattet med «nedbringing» (downing).

Sikkerhetsrådet krever like fullt at væpnede grupper i Øst-Ukraina legger til rette for «trygg, sikker, fullstendig og ubegrenset tilgang» til stedet hvor flyet krasjet, samt en uavhengig internasjonal etterforskning.

Parallelt med den pågående internasjonale ordkrigen om ansvaret for flykatastrofen, blusset kampene opp mellom ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske separatister. Mandag ble fem mennesker drept i kamper ved jernbanestasjonen og flyplassen i Donetsk, opprørernes bastion.

Avtale

Forståelsen mellom Malaysia og separatistene synes et stykke på vei å innfri vestlige krav. Statsminister Najib Razak sa mandag kveld at han har inngått en avtale separatistlederen Aleksander Borodai i Donetsk. Kort tid senere opplyste en av separatistlederne i Øst-Ukraina, Sergej Kavtaradze, til nyhetsbyrået Reuters at de såkalte svarte boksene skulle overleveres til malaysiske eksperter klokken 21 mandag kveld.

Levningene etter 282 av ofrene fraktes med tog til den ukrainske byen Kharkiv hvor de prorussiske separatistene vil gi dem fra seg, opplyser den malaysiske statsministeren. Disse opplysningene ble senere bekreftet av Nederlands statsminister Mark Rutte.

I Brussel mener mange observatører at EUs svar på oppfordringene fra Obama og Cameron i stor grad vil avhenge av reaksjonene fra nettopp Nederland.

– De siste dagene har vi jobbet bak kulissene for å få kontakt med dem som har kontrollen på stedet hvor MH17 krasjet. Kontakten er nå oppnådd, sa Razak i en fjernsynssendt tale.

Sikker tilgang

De uavhengige internasjonale etterforskerne kommer til å få «sikker tilgang» til stedet hvor flyet krasjet i Øst-Ukraina, opplyser Najib Razak videre.

De såkalte svarte boksene skal videre overleveres til et malaysisk team, ifølge Razak.

Samtlige av de 298 personene om bord passasjerflyet fra Malaysian Airlines som styrtet før helgen, omkom. Nesten 200 av passasjerene var nederlendere.

Ukrainas president Petro Porosjenko avviser blankt de russiske påstandene om at det var ukrainske fly i luften da passasjerflyet fra Malaysia ble skutt ned.

Det russiske forsvarsdepartementet hevder et ukrainsk jagerfly var bare 3 til 5 kilometer unna det malaysiske passasjerflyet før ulykken.

Russiske myndigheter fastholder at de ikke har gitt prorussiske separatister noe rakettsystem, verken av typen SA-11 eller Buk, som opprørere blir anklaget for å ha brukt til å skyte ned passasjerflyet med 298 personer om bord sist uke. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.