RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russland: Ingen utslipp fra brennende atomubåt

Foto: HANDOUT (Reuters)
Sist oppdatert:
Ni mennesker skadd i ubåtbrannen utenfor Murmansk.

Murmansk/Oslo (NTB-Margrethe Håland Solheim/Are Føli): Ni mennesker ble skadd i ubåtbrannen utenfor Murmansk, ifølge russiske myndigheter. De forsikrer at det ikke har vært radioaktive utslipp fra fartøyet.

Fredag opplyser Statens strålevern at sivile og militære myndigheter i Russland bekrefter at det ikke har forekommet utslipp av radioaktivitet til omgivelsene (se rammesak).

Sent torsdag kveld lokalt tid var brannen lokalisert og under kontroll, ifølge russiske myndigheter. Da var ubåten blitt delvis nedsenket i vann.

Brannen raste i over ni timer før slukningsarbeidet ga resultater. Over hundre brannfolk var i aksjon, og av dem skal ni ha blitt skadd. En kilde i det russiske departementet for krisehåndtering sier til nyhetsbyrået Interfax at det dreier seg om røykskader.

Kjernefysiker Nils Bøhmer i Bellona hadde inntrykk av at russerne opptrådte forsvarlig under slukkingen, men betegnet likevel situasjonen som urovekkende.

Grunnen er at ubåten nå vil ta inn vann i områdene der mannskapene vanligvis holder til.

– Dermed kan det også komme vann inn i reaktorområdet, sa Bøhmer til NTB torsdag.

Ubåten lå i dokk for reparasjon da brannen brøt ut, og redningsmannskapene måtte til slutt fylle dokken med vann for å få kontroll over flammene.

Følger med
Verftet hvor ubåten befinner seg, ligger om lag ti mil fra norskegrensa. Statens strålevern følger derfor nøye med på situasjonen. De har etablert en egen stab som kontinuerlig følger med på målinger av radioaktivitet.

– Det høres kanskje dramatisk ut, men dette er noe vi rutinemessig gjør med en gang vi får beskjed om at det kan være mulig det blir utslipp. Vi er i løpende dialog med russiske myndigheter, og det ser ut til at dette kommer til å gå bra, sa avdelingsdirektør for beredskap og miljø i Statens strålevern, Per Strand, til NTB torsdag.

Strand opplyser imidlertid til VG at Norge ikke ble varslet av russiske myndigheter da atomubåten begynte å brenne. Strålevernet fikk vite om brannen av Utenriksdepartementet i Oslo.

Det blåste vestavind ved Murmansk torsdag, noe som betyr at eventuelle radioaktive utslipp raskt ville nådd fram til Finmark.

Beroliger
Russiske myndigheter var imidlertid var raskt ute med forsikringer om at strålingsnivået i Murmansk-området var normalt og at det ikke var fare for utslipp. Dette ble gjentatt av det russiske departementet for krisehåndtering natt til fredag norsk tid.

Ifølge departementet var det ikke var noen fare for at brannen skulle nå fartøyets kjernereaktorer. Mannskapet på ubåten slapp uskadd fra brannen og var blitt evakuert, het det videre. Over hundre brannfolk, flere båter og minst ett helikopter ble satt inn i slukningsarbeidet.

Folk som bor i området, skal likevel ikke være beroliget av forsikringene om at det ikke har vært radioaktive utslipp. Noen av dem har ifølge NRK krevd å bli evakuert.

– Slått av
Flammene sto på et tidspunkt over ti meter til værs, og TV-bilder viste en stor røyksky over Rosljakovo-verftet som ligger i regionen Murmansk.

Atomubåten Jekaterinburg er av typen K-84 og bygd på midten av 1980-tallet. Ifølge russiske myndigheter var ubåtens to reaktorer slått av, og alle våpen fjernet før brannen brøt ut.

Jekaterinburg veier nesten 20.000 tonn og kan utstyres med opptil 16 interkontinentale raketter med atomstridshoder, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Russiske myndigheter mener brannen brøt ut etter brudd på sikkerhetsrutinene. Flammene skal ha oppstått i et trestillas og derfra spredt seg til det ytre skroget på ubåten.

Det er satt i gang etterforskning, og politiet mistenker uaktsom ødeleggelse av militært materiell. (©NTB)

Ingen forhøyede verdier etter brannen i Murmansk

Statens strålevern opplyser fredag morgen at de er i løpende kontakt med russiske myndigheter og har fått bekreftet at det ikke har forekommet utslipp av radioaktivitet til omgivelsene. Bekreftelsene kommer både fra sivile og militære myndigheter.

Strålevernet har heller ikke målt forhøyede nivåer av radioaktivitet på sine målestasjoner. Det er heller ikke målt forhøyede nivåer av radioaktivitet på de russiske målestasjonene vi har tilgang på.

Etter det Strålevernet har fått opplyst dreier det seg om en brann i treverk og gummi rundt og på ubåten. Det har vært stor røykutvikling i forbindelse med slukningsarbeidet. Det er varierende informasjon fra ulike kilder om brannen er helt slukket, men den skal være under kontroll. Ubåten Jekaterinburg K-84 er av delta-klasse IV og har to reaktorer om bord. Båten ble satt i drift i februar 1985.

Se mer informasjon på www.nrpa.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere