*Nettavisen* Nyheter.

Russland kaster ut svensk diplomat

En høytstående diplomat ved den svenske ambassaden i Moskva er erklært uønsket i Russland. Det skjer etter at Sverige nylig sendte ut en russisk diplomat.

03.08.15 20:00

– Den svenske diplomaten som nå kastes ut av Russland har handlet innenfor rammen av Wien-konvensjonen. Vi mener derfor at dette mangler årsak og vi har ingen forståelse for Russlands beslutning. Det er dypt beklagelig, sier pressekontakt Johan Tegel i svensk UD til Aftonbladet.

Utvisningen oppfattes derfor som et svar på at Sverige nylig sendte hjem den russiske diplomaten, ifølge utenriksdepartementet.

Vil ikke si hvorfor

Det svenske utenriksdepartementet vil ikke si noe om årsaken til at den russiske diplomaten ble sendt ut av landet, utover at vedkommende brøt de diplomatiske spillereglene slik de står oppført i Wien-konvensjonen. De vil heller ikke si noe om når det skjedde.

Ifølge departementet er det heller ikke rettet noen spesifikke anklager mot den svenske diplomaten fra russisk side.

– Forbedrer ikke forholdet

Tegel mener er det for tidlig å si hvordan dette vil påvirke forholdet mellom de to landene.

– Men denne beslutningen fra Russland forbedrer ikke relasjonene våre, sier han.

I mars skrev det svenske sikkerhetspolitiet Säpo i sin årsrapport for 2014 at en tredel av de russiske diplomatene ved ambassaden i Sverige er spioner. De mente også at Russland utgjorde den største etterretningstrusselen mot landet.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström vil ikke kommentere hendelsen, opplyser pressesekretær Victor Harju til avisa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag