–Jeg har oppriktig beklaget til presidenten og visepresidenten, og de har akseptert unnskyldningen min, heter det i Flynns oppsigelsesbrev.

Bare noen timer før avgangen opplyste kilder i regjeringen at Flynn fortsatt hadde Trumps fulle støtte. Likevel endte dramaet med at den tidligere generalen trakk seg. Da hadde han innrømmet å ha gitt uriktige opplysninger til visepresident Mike Pence.

Dette skal være første gang en amerikansk nasjonal sikkerhetsrådgiver trekker seg bare noen uker etter innsettelsen av en ny president. Bakgrunnen er Flynns kontakt med Russland – som ifølge amerikansk etterretning sto bak dataangrep og lekkasjer for å hjelpe Trump i valgkampen.

– At avgangen skjer så raskt etter at Trump har tiltrådt, er ikke bra. Det tyder på store organisatoriske problemer, sier professor Dag Blanck ved Uppsala universitet til nyhetsbyrået TT.

Artikkelen fortsetter under.

Endret forklaring

I oppsigelsesbrevet skriver Flynn at han hadde flere samtaler med Russlands ambassadør til USA, Sergej Kisljak, før Trump var innsatt.

Så sent som i forrige uke hevdet Flynn at daværende president Barack Obamas sanksjoner og straffetiltak mot Russland ikke hadde vært tema i samtalene. Men etter at avisa Washington Post siterte en lang rekke kilder som opplyste det motsatte, erkjente Flynn at sanksjonene kunne ha blitt nevnt.

Også visepresident Pence hadde offentlig forsikret at Flynn ikke hadde diskutert sanksjonene med Kisljak. Kilder i regjeringen forteller at Pence senere satt igjen med en følelse av at Flynn hadde løyet til ham.

Stabssjef overtar

Trump har nå utnevnt den tidligere generalløytnanten Keith Kellogg til fungerende sikkerhetsrådgiver. Kellogg var allerede utnevnt til stabssjef i USAs nasjonale sikkerhetsråd, og han var en av Trumps rådgivere i valgkampen.

Tidligere i karrieren har Kellogg blant annet vært med på å lede USAs okkupasjon av Irak i den senere sterkt kritiserte første perioden etter invasjonen i 2003.

Artikkelen fortsetter under.

– Sårbar for utpressing

Mandag kom det fram at Det hvite hus lenge skal ha visst at Flynn ikke hadde fortalt alt om samtalene med Russlands ambassadør. Den avgåtte sikkerhetsrådgiveren beskyldes for å ha diskutert sanksjonene mot Russland med ambassadøren i Washington 29. desember, samme dag som Obama utviste 35 russiske diplomater.

To anonyme kilder opplyste til nyhetsbyrået AP at justisdepartementet advarte andre deler av regjeringen om at de offentlige uttalelsene fra Det hvite hus om Flynns kontakter ikke samsvarte med hva som egentlig fant sted. Ifølge én av kildene var departementet bekymret for at Flynn kunne være sårbar for eventuell russisk utpressing.

Presidentens talsmann, Sean Spicer, sa mandag kveld at Trump "evaluerte situasjonen" og indikerte at Trump var i dialog med blant andre visepresident Mike Pence om det han mener er det viktigste temaet – landets sikkerhet.

Noen timer senere opplyste Flynn at han går av.

Har du sett noen av disse videoene?

HTML EMBED
embedNAvideo("FvPdouaRIHAsC5fMGzm19A", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("-u7yFgT-AoS54BdW3Ia9HQ", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("Pf_QhvoTPz_zwAojopP90A", false)