RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FNs sikkerhetsråd diskuterte torsdag krisen i Ukraina. Lørdag ettermiddag var rådet igjen samlet
FNs sikkerhetsråd diskuterte torsdag krisen i Ukraina. Lørdag ettermiddag var rådet igjen samlet Foto: Mike Segar (/ Reuters / NTB scanpix)

Russland la ned veto mot Ukraina-resolusjon

Sist oppdatert:
Russland har som ventet lagt ned veto mot en FN-resolusjon som erklærer søndagens folkeavstemning på Krim-halvøya ugyldig.

Russerne la ned veto mot resolusjonsforslaget som var blitt fremmet av USA, under et møte i Sikkerhetsrådet lørdag.

– Det er ingen hemmelighet at Russland kommer til å legge ned veto mot resolusjonen, sa den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin like før avstemningen.

Russland er et av de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd som har vetorett. Kina, som også er fast medlem, valgte å avstå fra å stemme. De øvrige 13 andre medlemmene av rådet stemte for resolusjonsforslaget.

Innbyggerne på Krim-halvøya skal søndag si sin mening om løsrivelse fra Ukraina og nærmere tilknytning til Russland.

Vesten og internasjonale organisasjoner mener avstemningen er ulovlig, og at Russland opptrer i strid med folkeretten. Russiske myndigheter peker derimot på at beslutningen om å holde avstemningen er tatt av regionforsamlingen på Krim-halvøya, og mener at den er i tråd med folkeretten. 

Utenriksminister Børge Brende (H) synes det er beklagelig at Russland la ned veto mot Ukraina-resolusjonen i FNs sikkerhetsråd. er er brende i Stortinget i Oslo tirsdag.


Brende beklager Russlands veto
Utenriksminister Børge Brende (H) sier Russlands veto mot en FN-resolusjon om situasjonen i Ukraina er dypt beklagelig.

Han viser til at ingen andre land stemte mot resolusjonen.

– Det understreker den brede internasjonale respekten for Ukrainas grenser og sender et tydelig signal til Russland. Deres veto var som forventet, men er likevel dypt beklagelig, sier Brende.

FN-vedtaket som Russland blokkerte, ville erklært søndagens folkeavstemning på Krim-halvøya som ugyldig. Teksten ville også bekreftet Ukrainas suverenitet, uavhengighet, enhet og territorielle integritet, het det i en pressemelding fra Utenriksdepartementet lørdag.

– Resolusjonsforslaget var godt balansert og foreslo et politisk spor ut av krisen. Det er derfor dypt beklagelig at det ikke ble vedtatt, sier Brende. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere