*Nettavisen* Nyheter.

Russland ratifiserer ikke Kyoto

Russland nekter å godkjenne Kyoto-avtalen om reduserte utslipp fordi den begrenser landets økonomiske vekst.

02.12.03 13:55

Uten USAs underskrift er russisk ratifisering nødvendig for at Kyoto-avtalen for å forebygge klimaendringer skal tre i kraft. Russland har undertegnet avtalen, men ikke ratifisert den.

- Kyoto-avtalen setter betydelige begrenseninger for den økonomiske veksten i Russland. Denne avtalen kan selvsagt ikke ratifiseres i sin nåværende form, sier talsmann for de russiske myndighetene Andrej Iljarinov etter et møte der president Vladimir Putin deltok melder Reuters.

Kyoto-avtalen som tar sikte på å redusere utslipp av klimagasser, trenger godkjennelse fra land som er ansvarlig for 55 prosent av utslippene for å tre i kraft. Det betyr at Russland har den avgjørende stemmen, ettersom verdens forurenser nummer én, USA, har trukket seg fra avtalen.

Russland har tidligere lovet å godkjenne avtalen, men Putin overrasket i oktober med å si at Russland måtte analysere hvilke virkninger den ville ha på landets økonomi først. Nå er konklusjonen altså at avtalen ikke vil bli godkjent i Russland.

- Det er umulig å påta seg ansvar som setter strenge grenser for landets vekst, sier Iljarionov.

Analytikere mener at Russland kunne tjent på avtalen, ettersom den åpner for å selge utslippskvoter de ikke bruker. Russland har en betydelig ubrukt kapasitet, fordi grensene for utslipp ble satt i 1990, et år før Sovjetunionen kollapset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.