RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russland sender krigsfly til Venezuela

Sist oppdatert:
To strategiske bombefly skal trene i USAs bakgård

De to russiske flyene, av typen TU-160, har landet i Venezuela og skal ta del i en militærøvelse, skriver The Guardian.

Deltar på militærøvelse
Meldingen kommer på et tidspunkt da forholdet mellom de to supermaktene er på sitt laveste siden den kalde krigen.

En høytstående offiser i det russiske militæret fortalte at flyene vil operere i nøytrale områder før de vil fly tilbake til Russland i løpet av uken, skriver The Guardian.

Ankomsten av de to bombeflyene kommer bare få dager etter at regjeringen i det søramerikanske landet uttalte at fire russiske krigsskip vil delta på en større militærøvelse i Karibia senere i år.

Venezuelanske myndigheter sa tidligere at de fire skipene og 1000 russiske soldater skulle ta del, og trene sammen med den venezuelanske marinen og luftvåpenet i november.

Nyheten om den planlagte militærøvelsen kom kort tid etter at Russlands statsminister og tidligere president, Vladimir Putin advarte Nato mot å plassere militærskip i Svartehavet i kjølvannet av Russlands væpnede konflikt med Georgia i august. Putin fortalte Nato at utplassering av krigsskip ikke ville gå upåaktet hen.

Chávez ruster opp
Avtalen med Russland kan bli sett på som et forsøk av president Hugo Chávez, som tidligere har ytret stor skepsis mot USA, til å ruste opp det venezuelanske militæret.

Takket være økende oljepriser, har oljenasjonen og OPEC-medlemmet Venezuela brukt fire milliarder dollar på våpenkjøp, det meste fra Russland, siden 2004, skriver The Guardian.

Landet har også kjøpt opp rettighetene og teknologien til å egenprodusere Kalashnikover på en våpenfabrikk i utkanten av Caracas.

Under et besøk i juli uttalte Chavez at de to landene hadde dannet et strategisk samarbeid.

- Om den russiske marinen noen gang ankommer Karibia vil vi reise flaggene våre og spille Venezuelas og Russlands nasjonalsang, uttalte Chávez i juli, skriver Reuters.

- Det er slik vi ønsker våre venner velkommen, sa han.

Chavez sa også at Venezuela muligens ville gå til anskaffelse av et russisk rakettskjold for å forsvare seg mot et potensielt angrep fra USA.

Venezuela skal også ha planer om å kjøpe fem dieseldrevne ubåter av Russland, noe som vil bety at landet får den største marineflåten i området.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere