*Nettavisen* Nyheter.

Russland sender krigsskip til Venezuela

Russiske krigsskip er nå på vei til Karibien for å delta i militærøvelser i «Amerikas bakgård».

23.09.08 07:18

Det er første gangen siden Den kalde krigen at russiske militærbåter deltar i en slik øvelse, skriver BBC.

Peter The Great
Skipsflåten, som ledes av den atomdrevne krysseren Peter The Great, forlot havnen i Severomorsk på mandag. Den russiske flåten skal ta del i en militærøvelse med den venezuelanske marinen i november.

Målet med øvelsen skal være at russerne ønsker å demonstrere ovenfor USA at de fortsatt er en supermakt, både økonomisk og militært, skriver Reuters.

Forholdet mellom de to landene har kjølnet kraftig etter krigen i Georgia, og øvelsen kommer som et resultat av den sterke alliansen mellom Russland og Venezuelas sterkt anti-Amerikanske president, Hugo Chávez.

- Det er et tegn på Russlands irritasjon. Det er et signal til USA: Dere har brutt dere inn i våre interesseområder, og vil skal vise at vi kan bryte oss inn i deres, sier militæranalytiker Alexander Golts til CNN.

Hugo Chávez uttalte i et intervju med russisk media søndag, at Sør-Amerika trenger et sterkt vennskap med Russland for å redusere USAs innflytelse, og bevare freden i regionen, skriver CNN.

Talsmann i den russiske marinen, Igor Dygalo sier at flåten består av antiubåt destroyeren Admiral Chabanenko, to følgebåter og flaggskipet i den russiske marinen, krysseren Peter The Great.

Sjøterrorister
Russlands samarbeid med Chávez, den nye interessen for Cuba og ønsket om å etablere militærbaser i Midtøsten, bærer historiske preg av den Kalde krigen, da de to supermaktene kjempet om politisk og militær innflytelse, skriver Reuters.

Dygalo nektet å kommentere om den russiske marinen ville sende ubåter til øvelsen, og om flåten ville stoppe innom havnebyen Tartus i Syria, hvor Russland har signalisert interesser, på vei til militærøvelsen.

- Under seilaset vil flåten delta i den første øvelsen sammen med den venezuelanske marinen, og har som formål å trene på redningsaksjoner og taktiske operasjoner mot sjøterrorister, sa Dygalo ifølge Reuters.

Øvelsen er planlagt å vare i flere måneder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.