*Nettavisen* Nyheter.

Russland vil legge ned dollaren

Foto: Mikhail Metzel (AP)

Russland vil ha en ny internasjonal valuta, og gir dermed et kraftig slag til amerikanerne.

18.03.09 11:02

Det er i forbindelse med det kommende G20 møtet 2. april at Kreml kommer med forslaget om å opprette en ny internasjonal valuta. Russland mener at dollar ikke lenger er egnet som den dominante globale pengereserven.

Nå ønsker landet at Det internasjonale pengefondet (IMF) skal se på muligheten for å opprette en ny valuta, utvide listen over valutaer som i dag brukes i dagens SDR (Special Drawing Rights), eller bruke dagens SDR som en «superreserve valuta akseptert av hele det internasjonale samfunnet» sa Kremlin i en uttalelse i følge The Moscow Times.

SDR er en internasjonal pengereserve opprettet av IMF i 1969, og skal være et supplement til landenes valutareserver.

På krigsstien
Utspillet fra Russland er ett av flere som er egnet til å provosere i Washington.

Sist uke ble det kjent at Russland vil ruste opp, og kjøpe våpen for 950 milliarder kroner fram til 2011. Argumentet er blant annet Natos ekspansjon mot russiske grense.

I fjor kom det for dagen at landet vurderer å bruke Cuba som base for sine Tupolev-160 og Tu-95 atombombefly. Måneder etter ble Tupolev-160 sendt på øvelse til Venezuela. Trekk som fikk mange til å tenke på Cubakrisen i 1962.

Beskjeden støtte
Kreml har lenge kritisert dollarens status som den dominante globale valutaen, og har selv senket sin dollarreserve de siste årene. President Dmitry Medvedev og statsminister Vladimir Putin ønsker rubel som en regional valutareserve, men akkurat det har de fått lite gehør for utenfor landsgrensen.

Analytikere tror ikke at Russlands forslag kommer til å få voldsom støtte fra de andre G20 landene.

«Dette er alt i en fantasiverden. Alternativer til dollaren er vanskelig å finne» sier Sergei Perminov, sjefanalytiker hos Rye, Man and Gore, et av de store meglerhusene i Russland.

- Man har hatt en situasjon lik den de nå prater om. Den ble kalt «gullstandard» og det endte veldig dårlig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.