RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

TOPPMØTE: USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin møtes i New York. 
TOPPMØTE: USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin møtes i New York.  Foto: NTB scanpix

Russland vil ta førersetet i kampen mot IS

Russlands president Vladimir Putin opplyser at Moskva vil samarbeide med regionale makter for å bekjempe IS i Irak og Syria.

– Vi har tatt til orde for å samarbeide med land i regionen. Vi prøver å få på plass et koordinert rammeverk, sa Putin i et intervju med den amerikanske TV-kanalen CBS søndag.

Uttalelsen kom kort tid etter det ble kjent at Russland skal samarbeide med Assad-regimet i Syria, Irak og Iran for å bekjempe Den islamske staten (IS).

– Vi ønsker velkommen en felles plattform for felles innsats mot terroristene, sa Putin videre og opplyste samtidig at han har hatt samtaler med Saudi-Arabias og Jordans statsledere.

Lavrov møtte Kerry

Putin og USAs president Barack Obama skal mandag begge tale under FNs hovedforsamling i New York, og det er ventet at begge vil snakke om Syria. De to statslederne skal også møtes ansikt til ansikt til private samtaler.

Allerede søndag møtte USAs utenriksminister John Kerry sin russiske kollega Sergej Lavrov for å diskutere framtiden til det krigsherjede landet.

– Det var en svært grundig utveksling av synspunkter, både når det gjelder de militære og politiske konsekvensene av Russlands økende engasjement i Syria, sier en anonym, amerikansk tjenestemann.

Tjenestemannen opplyser også at de to utenriksministrene drøftet muligheten for en politisk overgang i landet, uten å utdype nærmere. Mens Washington har krevd at Syrias president Bashar al-Assad skal gå av, har Russland gjennom den over fire år lange krigen stilt seg bak regimet, og har de siste ukene trappet opp sin militære støtte til Assad.

Vil ha med Russland

Det knyttet stor spenning til møtet mellom Obama og Putin, et møte som også opptar NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Generalsekretæren, som er på plass i New York, beskriver konflikten i Syria som vond og tragisk. Han sier han håper Russland vil bli med på å finne løsninger som kan bidra til å få slutt på krigen.

– Jeg oppfordrer Russland til å være konstruktive i samtalene om Syria. Det er klart at dersom Russland ønsker å støtte president Assad, så er ikke det konstruktivt. Men det er ikke NATOs oppgave å diktere forslag til løsninger på en slik konflikt, sier Stoltenberg.

– Assad kan bli sittende

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius sa lørdag at Assad ikke kan ha en rolle i en framtidig syrisk regjering. Men i takt med at IS har vokst fram som en trussel, snakker imidlertid stadig færre vestlige ledere høyt om at Assad må fjernes.

Senest søndag sa Storbritannias statsminister David Cameron at Assad kan være del av en eventuell overgangsregjering i landet. Cameron er samtidig klar på at Assad «ikke kan være en del av Syrias framtid på lang sikt», melder Sky News.

Avisa The Telegraph siterer samtidig britiske regjeringskilder på at Cameron skal være åpen for at Assad beholder makten i Syria på kort sikt, mens en overgangsregjering dannes.

Kritiserte USA

I sitt intervju med CBS søndag rettet Putin også et spark mot USAs innsats mot IS, etter at det tidligere i september ble kjent at USA har brukt rundt 500 millioner dollar på å trene moderate opprørere, men at svært få er i aksjon i Syria.

– Så få som fire-fem personer bærer faktisk våpen, resten har desertert med de amerikanske våpnene og sluttet seg til IS, sa den russiske presidenten. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere