RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ruster opp med flere atomvåpen

Sist oppdatert:
Russland ruster opp forsvaret med nærmere 2000 milliarder kroner fram til 2015.

Pengene skal gå til å utvikle nye atomvåpen, ubåter og strategiske bombefly.

- Vi tar farvel med krisen som trakk oss ned på 1990-tallet. Vi truer ingen med våre våpen, vi er bare forberedt på å forsvare oss, sier den russiske generalen Yuri Klyonov.

Russland har planer om å utvide forsvaret med 66 kjernefysiske våpen, åtte nye ubåter og 50 nye strategiske bombefly, melder svensk TV 4.

- Den russiske regjeringens forbyggende planer må tolkes som en reaksjon på det våre naboer i vest gjør. Men jeg vil understreke at jeg er overbevist om at Russland ikke har noen planer om å starte en krig, sier Michael Gorny som er sjef ved Instituttet for strategiske studier i St. Petersburg.

Russland er svært kritisk til USAs planer om å bygge et rakettforsvar i Europa. USA hevder at hensikten med rakettskjoldet er å beskytte europeiske mål mot potensielle angrep fra Iran.

Den russiske opprustningen blir omtalt av flere eksperter som en tilbakevending til den kalde krigens dager.

- Sånn er det dessverre. Men opprustningen skjer på begge sider, sier Gorny .

Totalt sett skal antallet kjernefysiske våpen avta, men mange blir altså erstattet med nye atomvåpen. Til tross for den enorme satsingen på det russiske forsvaret, er 2000 milliarder kroner langt mindre enn det amerikanske forsvarbudsjettet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere