Rybkin fryktet for livet

Foto: (AP/Scanpix)

Ivan Rybkin følte seg truet av russiske spesialagenter under sitt fem dager lange forsvinningsnummer i Ukraina.

Presidentkandidaten og Putin-kritikeren uttalte seg onsdag til den russiske radiostasjonen Ekho Moskvy.

I den usammenhengende redegjørelsen unnlot han imidlertid å svare på flere sentrale spørsmål i forbindelse med forsvinningen, melder Reuters.

Trengte pause
57 år gamle Rybkin dukket tirsdag uflidd og desorientert opp i Moskva, etter å ha vært borte fra sitt hjem siden torsdag 5. februar.

Overfor radiostasjonen Ekho Moskvy fastholdt Rybkin at han bestemte seg for å dra til Ukraina-uten å varsle kona - for å få en pause fra det politiske presset.

Han innrømmet for første gang at han hadde vært klar over at han var meldt savnet allerede i helgen. Rybkin klandret samtidig den statlige sikkerhetstjenesten, som han påsto visste hvor han var, for å ikke å ha roet gemyttene i Moskva.

- Jeg kan si med 100 prosents sikkerhet at dette skjedde under full overvåkning av spesialtjenesten i Russland. Samtidig erklærte de at jeg var ettersøkt over hele landet. Det var som et spill, sa Rybkin.

Truet
I løpet av de første dagene i Ukraina benyttet Rybkin anledningen til å møte politikere og forretningsmenn i landet. Men da han fikk vite at han var etterlyst, ble han redd for at menneskene rundt han ville prøve å holde ham i Ukraina til etter valget i Russland 14. mars.

- Jeg følte at min personlige sikkerhet var truet, sa han, men nektet å utdype dette mer.

Han ville heller ikke svare på hvorfor han unnlot å ringe hjem fra Ukraina.

Rybkins uttalelser onsdag satte ikke akkurat en stopper for spekulasjonene om at Putin-kritikeren kan ha blitt utsatt for en sammensvergelse, med hensikt å så tvil om ham som presidentkandidat.

Da han ble spurt om han nå ville trekke seg som kandidat, svarte han «Jeg vurderer saken».

Rybkins viktigste økonomiske og politiske støttespiller, Boris Berezovsky, uttalte til russisk media onsdag at han anser Rybkins politiske karriere som over.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.