RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: GORAN TOMASEVIC (Reuters)

Rykker inn mot Gaddafis hjemby

Sist oppdatert:
Snikskyttere og elitesoldater gir imidlertid opprørerne kraftig motstand.

Muammar al-Gaddafis fødeby Sirte er én av regimesoldatenes siste skanser. Det nasjonale overgangsrådet (NTC) utelukker ikke at det er nettopp her den falne diktatoren skjuler seg. Nå opplyser NTC at de har forsøkt å storme byen.

Opprørerne maktet å bryte gjennom barrikadene sør og vest for byen om lag åtte kilometer fra sentrumskjernen. Men opprørerne måtte trekke seg tilbake på grunn av kraftig motstand fra de Gaddafi-lojale soldatene.

Elitesoldater og snikskyttere
Opprørerne ble møtt av elitesoldater og snikskyttere som hadde posisjonert seg på taket til et høyhus. Dette førte til at opprørerne måtte trekke seg to kilometer tilbake. Minst fire opprørere ble drept og syv skadd i forsøket på å storme byen.

Gaddafis talsmann, Moussa Ibrahim, sier til syrisk TV at «tusenvis av frivillige er klare til å frigjøre Libya fra NTC», melder BBC.

- Vi er faktisk sterke. Vi har mulighetene, middelene og planene til å frigjøre hele Libya, sier han i et telefonintervju med den Gaddafi-vennlige TV-kanalen al-Rai.

Kontroll over tre byer
De Gaddafi-lojale styrkene har fortsatt kontroll over byene Bani Walid, Sirte og Sabha, og gir opprørerne mye motstand.

I forrige uke hevdet opprørerne at de var bare noen timer unna fra å overta ørkenbyen Bani Walid, men Gaddafi-soldatene klarte å drive dem tilbake.

Mye tyder på at opprørerne vil gjøre et nytt forsøk på å erobre Bani Walid fredag.

- Vi har mottatt ordre fra våre kommandanter, og vi rykker inn i Bani Walid i dag fra ulike posisjoner, sier opprørersoldaten Mohammed Jwaida, som befinner seg 20 kilometer fra byen, til Reuters.

Hyllet som helter
Torsdag mottok Det nasjonale overgangsrådet sitt første statsbesøk siden Gaddafi ble jaget ut av hovedstaden Tripoli. Den britiske statsministeren David Cameron og den franske presidenten Nicolas Sarkozy, som var pådriverne av en militærintervensjon i Libya, ble mottatt som helter da de besøkte sykehusene i Tripoli torsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere