Rykteflom om Arafats milliarder

Mens den palestinske presidenten kjemper for livet, går ryktene om hans påståtte milliardformue. Arafat er rangert som nummer seks på listen over verdens rikeste konger, dronninger og despoter.

09.11.04 13:55

Gjennom fire tiår har Arafat bygget opp et intrikat palestinsk finansimperium, som omfatter PLO-investeringer i flyselskaper, bananfarmer og høyteknologiselskaper verden over, i tillegg til penger som er gjemt på bankkontoer i ulike land, skriver nyhetsbyrået AP.

Frykter pengene forsvinner
Jaweed al-Ghussein hevder PLO disponerte verdier for mellom tre og fem milliarder dollar (20-35 milliarder kroner) da han forlot stillingen som finansminister i 1996. Ingen kan anslå hvor store verdier som fortsatt finnes, noen mener det bare dreier seg om noen få millioner.

På palestinsk side er det frykt for at et som finnes av verdier forsvinner i lommene på Arafats nærmeste når den palestinske presidenten dør.

Vil undersøke
- Det er det palestinske folkets penger, sier Hassan Kreishe, som er medlem av den palestinske nasjonalforsamlingen. Kreishe vil kreve en parlamentarisk undersøkelse av saken, men det kan vise seg å bli vanskelig

Arafat har lenge nektet å oppgi hvor mye penger det dreier seg om. Pengene stammer fra donasjoner fra araberstatene til PLO på 1970- og 1980-tallet, og vestlig pengestøtte til selvstyreregjeringen etter fredsavtalen med Israel på 1990-tallet.

- Finnes ikke verdier
Selv om Yasser Arafat selv har levd et relativt spartansk liv, har han brukt store summer på å kjøpe seg lojalitet. Samtidig var Arafat ifølge al-Ghussein den eneste som hadde fullstendig oversikt over hvor pengene befant seg, og det er tvilsomt om han etterlater seg noe testament eller regnskap.

Under et møte i februar, hvor Arafat ble presset på dette spørsmålet, svarte han at «det finnes ingen verdier».

Blant verdens rikeste
Arafats personlige økonomirådgiver, Mohammed Rashid, avviser at sjefen er rik, og sier Arafat ikke har personlige eiendeler noe sted i verden, ikke engang et telt, et hus, en hage eller en bankkonto.

Magasinet Forbes rangerte i 2003 Arafat som nummer seks på en liste over verdens rikeste «konger, dronninger og despoter», og anslo at han hadde en formue på minst to milliarder kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag