RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rystet over rykter fra fiender

Sist oppdatert:
21-åringen som er fengslet i Bolivia er rystet over hvordan hun blir omtalt i media.

- Hun opplever at media har intervjuet personer som hun står i et uvennskaplig forhold til og at media har fritt har latt disse personene fortelle historier som hun ikke kjenner seg igjen i, sier advokat Marius Dietrichson til Nettavisen.

Han representerer 21 åringen som sammen med sine venninner på 17 og 18 sitter varetektsfengslet i Bolivia. Bakgrunnen er at kvinnene mandag kveld ble pågrepet på flyplassen i Cochabamba etter at politiet fant 22,5 kilo kokain i bagasjen deres.

- Kjøpte silikonpupper
Fredag skrev VG Nett at venner av den pågrepne 21-åringen reagerte på at alenemoren uten jobb plutselig hadde råd til nye silikonpupper etter forrige reise til Sør-Amerika.

- Hun opplever at rykter videreføres av personer som ikke vil henne vel og at fremstillingen av henne på enkelte punkter er hatsk. Derfor ønsker hun ikke kontakt med pressen, sier Dietrichson.

- Hun ville kunne tilbakevise opplysningene om henne gjennom intervjuet?

- Hun opplever ryktene om henne som helt irrelevante og vil derfor ikke kommentere dem, sier Dietrichson.

- Toåringen reiser hjem med familiemedlem
De tre kvinnene har ikke tilgang til internett i fengslet, men hun har fått referat av hva norske medier har skrevet gjennom telefonsamtaler.

- Jeg snakket med henne ved 18-tiden lørdag. Hun er selvfølgelig tynget av den situasjonen som hun er i, sier Dietrichson.

Lørdag signerte 21-åringen en fullmakt som gjør det mulig å frakte hennes datter på to år til Norge. Jenta vil bli hentet av et nært familiemedlem, og ikke barnevernet.

- Barnet vil bli hentet av et nært familiemedlem som snart vil reise til Bolivia, Dietrichson.

- Sover godt og leker
Han understreker at toåringen har det bra i fengselet.

- Hun samtykker i at barnet kan føres tilbake til Norge, men hun har det bra sammen med moren i fengselet. Hun sover godt om natten og leker med andre barn. Men det er ikke en tilfredsstillende løsning over tid at barnet er i fengselet. Derfor kan det være best at det skjer først som sist, sier Dietrichson.

Se videodokumentar om fengselet: Selger sex mens barna ser på

Advokaten vil ikke forklare hva 21-åringen har fortalt om hva hun mener har skjedd i saken.

- Vi vil komme tilbake til dette senere, sier han.

De tre jentene anket lørdag varetektsfengslingen av dem.

Nå er det opp til bolivianske domstoler om kvinnene fortsatt skal sitte i varetekt på ubestemt tid, eller om de slipper fri frem mot en eventuell rettssak. Jentene hevder de er uskyldige, og sier at de ikke ante at kokainen befant seg i bagasjen.

- Kan komme til Norge
TV 2 Nyhetene melder at de tre kvinnene risikerer 25 års fengsel hvis de blir dømt for narkotikasmugling.

Mye tyder nå på at kvinnene kan bli overførte til fengsel i Norge hvis de skulle bli dømt skyldige, men at det kan ta tid. Fredag var Utenriksdepartementet klare på at det ikke foreligger noen utleveringsavtale mellom Norge og Bolivia. Nå viser det seg at kvinnene likevel kan bli utlevert til Norge, hvis de blir dømt, melder Aftenposten.no.

Årsaken er en avtale om soningsoverføring som 63 land har ratifisert, deriblant Europarådets medlemmer og Bolivia. Bolivia ratifiserte avtalen i 2004.

Ifølge avtalen er ikke Bolivia pliktig til å utlevere kvinnene, men en utlevering er mulig fordi avtalen er der.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere