Gå til sidens hovedinnhold

Sí, amamos este país, Jens

Det er ikke bare landet mellom bakker og berg statsministeren elsker.

Så er det igjen tid for å synge «Ja, vi elsker dette landet, som det stiger frem».

Fra en furet, værbitt Norge reiser statsministeren over vannet til de tusen hjem på den spanske solkysten. Mange nordmenn elsker, elsker det, og tenker på en ferie her hvert år.

I Alfaz del Pi i Costa Blanca på Spanias har 10.000 nordmenn byttet ut «Ja, vi elsker dette landet» med «Sí, amamos este país». Dette området av Spania har nærmest blitt en norsk koloni. Derfor mener statsminister Jens Stoltenberg at dette er et helt riktig sted å feire den norske nasjonaldagen.

Forstår at nordmenn flytter ut
- Hva er motivasjonen for at vårt fremste levende nasjonalsymbol etter kongefamilien og fossekallen forlater Norge på selveste nasjonaldagen?

- 17. mai-komiteene i Alicanteområdet har invitert meg til å feire nasjonaldagen i Spania, noe jeg setter stor pris på. Mange tusen nordmenn bor i Spania hele eller deler av året. Da synes jeg det er hyggelig at de av og til får besøk av en norsk statsminister på nasjonaldagen. Jeg mener at det er både fint og forståelig at så mange nordmenn flytter nedover. Det at man så enkelt kan flytte til Spania eller andre land i Europa, er blant annet et positivt resultat av EØS avtalen, sier Jens Stoltenberg til Nettavisen.

- Alfaz del Pi omtales som Norges største koloni. Har Norge, eller bør Norge ha, spesielle forpliktelser overfor lokalsamfunnet/det spanske samfunn ettersom så mange nordmenn er bosatt her?

- Mange av nordmennene som bor i Spania har opptjente rettigheter fra Norge. I tillegg dekkes de av EØS-avtalen, som gir rettigheter og plikter i Spania. Det er imidlertid spanske myndigheter som har ansvaret i Spania, på samme måte som norske myndigheter har ansvaret i Norge.

Bak lukkede dører
Nyheten om det storflotte besøket har fått Stoltenbergs spanske kollega José Luís Rodríguez Zapatero (PSOE) til å planlegge et besøk til Alfaz del Pi på Norges nasjonaldag. Han kommer dundrende inn med helikopteret sitt i tide til å gå i tog med Stolteberg. Zapatero deltar også på et arrangement ved kulturhuset, Casa de Cultura, like etter toget.

Dette er første gang Spanias statsminister besøker Alfaz del Pi, den internasjonale kommunen der cirka halvparten av befolkningen er utenlandske, og det snakkes 90 forskjellige språk.

Men det er ikke bare festligheter på menyen for Zapatero. Etter markeringen av Norges nasjonaldag lukker de to statsministrene dørene og avholder et privat møte.

- Jeg setter stor pris på at statsminister Zapatero tar seg tid til å feire 17. mai sammen med nordmennene på Costa Blanca. Zapatero er en fremstående europeisk politiker, og er en viktig samtalepartner for meg. Vi vil diskutere de store utfordringene vi står overfor, som den internasjonale økonomiske krisen og kampen mot menneskeskapte klimaendringer. Og jeg tror det er hyggelig for den norske kolonien at det kommer to statsministre for å feire dagen sammen med dem, sier Jens Stoltenberg til Nettavisen.

Grisefest
Statsministeren har et tettpakket program 17. mai (se hele programmet nederst i artikkelen), og skal blant annet holde tre offisielle taler.

- Hva vil du fokusere på i talene? Hva er budskapet til nordmenn som velger å bosette seg utenlands?

- At forholdet mellom Norge og Spania er nært og godt. Jeg vil også komme inn på gjestfriheten som møter alle nordmenn i Spania, sier Stoltenberg til Nettavisen.

Når kvelden kommer er Stoltenberg invitert på fest ved et hotell i regi av Den norske klubben, en organisasjon som arrangerer felles møtepunkter for den norske befolkningen i kommunen.

- Blir det grisefest, tror du?

- Åh, nei-nei-nei, vi satser på en hyggelig feiring under ordnede forhold, sier kommunikasjonsrådgiver Arvid Samland ved Statministerens kontor til Nettavisen.

Statsministerens kone, Ingrid Schulerud blir med på reisen, mens Stoltenberg-barna blir hjemme med egne 17. mai-planer.

Sist han var her var i 1999.

Tre Ap-lokallag
Arbeiderpartiet har etablert seg gjennom lokallagene Ap Costa Blanca Nord og Ap Costa Blanca Syd. I tillegg er et tredje lokallag på Costa del Sol er under oppseiling.

- Det norske miljøet er et av de største utenlandske grupperingene vi har her i kommunen. Det kan best illustreres med at det finnes to norske skoler og flere norske sykehjem og behandlingsinstitusjoner i området. 17. mai er derfor veldig viktig, og jeg vil gjerne oppfordre alle til å gå ut og overvære årets feiring, som representerer et historisk øyeblikk for Alfaz del Pi kommune, sier ordfører Vicente Arques til Spaniaposten.

Ordføreren Vicente Arques har store forventninger til den store dagen. Den lille kommuen venter stort påtrykk fra presse og andre tilreisende i forbindelse med besøket. Sist Stoltenberg var her, var i 1999. Da var han stortingsrepresentant og leder av leder av olje- og energikomitéen.

Her er Jens' fullstendige program:

  • LØRDAG 16. mai:
    Ankomst Alicante i Spania.

11.00 - 12.00: Besøk til den norskeide behandlingsinstitusjonen Reuma-sol. Her behandles hovedsaklig norske pasienter med leddplager og revmatiske lidelser. Stoltenberg skal få møte flere av pasientene.

  • SØNDAG17. mai:

09.00 - 09.50: Besøk til Sjømannskirken i Torrevieja. Kirka fungerer som et samlingssted for nordmenn, og statsministeren vil få en omvisning og skal legge ned en feiringskrans. Deretter får Stoltenberg selskap av ordfører Vicente Arques på veien ned til havnen der han holder sin første tale.

10.25 - 11.00: Stoltenberg deltar i det lokale 17. mai-toget

11.00: Statsministeren reiser til Solgården, nord på kysten i Villajoyosa. Dette er et norskeid feriested der mange eldre nordmenn oppholder seg gjennom vinteren. Her ligger også en norsk kirke.

14.30: Statsministeren deltar i borgertoget i Alfaz del Pi, også en by med mange nordmenn.

15.00: Statsministrene Stoltenberg og Zapatero deltar på 17. mai-arrangementet ved kulturhuset i Alfaz del Pi.

15.30: Bilateralt møte mellom Stoltenberg og Zapatero i Alfaz del Pi.

19.00-21.00: Statsministeren spiser middag med den norske klubben.

  • MANDAG 18. Mai:

10.20-11.00: Besøk til den norske skolen i Rojales. Elevene får anledning til å stille spørsmål til statsministeren.

11.10-13.00: Møte med borgermesteren i Guardamar, og deretter møte med Arbeiderpartiets lokallag.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto