RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Så aldri våpenbevis

(AP)
Sist oppdatert:
President George W. Bushs tidligere finansminister Paul O’Neill så under sin tid i Det hvite hus aldri bevis for at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen.

Det går fram av O’Neills nye bok, som er ført i pennen av den tidligere Wall Street Journal-journalisten Ron Suskind, samt av intervjuer han de siste dagene har gitt om sin tid i Det hvite hus.

- I løpet av de 23 månedene jeg var der, så jeg aldri noe som jeg vil kalle bevis for masseødeleggelsesvåpen, sier O’Neill til tidsskriftet Time.

- Det ble påstått og hevdet av folk, men for meg er dette ikke det samme som virkelige bevis, sier O’Neill.

- Blind blant døve
Søndag kveld sendte fjernsynskanalen CBS ett intervju med O’Neill, der han fortalte at president Bushs oppførsel under regjeringsmøtene minnet om en blind mann i et rom fullt av døve.

Den tidligere finansministeren fikk selv sparken av Bush i desember 2002, etter å ha advart mot nye skattelettelser og rekordunderskuddet på det amerikanske statsbudsjettet - et underskudd som i inneværende år ventes å passere 3.400 milliarder kroner.

- Reagan beviste at budsjettunderskudd ikke spiller noen rolle, lød svaret fra visepresident Dick Cheney. En måned senere var det Cheney som fortalte O’Neill at han hadde fått sparken.

Fast bestemt
O’Neill forteller også hvordan Bush alt under sitt første møte i Det nasjonale sikkerhetsrådet i januar 2001 tok til orde for å fjerne Saddam Hussein.

Det strider mot den offisielle versjonen om at Irak først kom på dagsordenen etter terrorangrepene mot USA åtte måneder senere.

Selv Colin Powell medga for få dager siden at det ikke fins beviser som knytter Irak til terrorangrepene, men ifølge O’Neill var Bush på forhånd fast bestemt på at Saddam skulle styrtes.

- Det dreide seg bare om å finne en måte å gjøre det på. Det var tonen. Presidenten sa "finn et påskudd», sa O’Neill til CBS.

Finansministeren forteller videre om de ulike planene som sirkulerte, både for hvordan man skulle kvitte seg med Saddam og om hvordan man skulle styre Irak etterpå.

(NTB-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere