RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sa blod var sjokolade

Foto: Scanpix/AP
Sist oppdatert:
Det er dyrt å være fattig. Av og til koster det livet.

Det offentlige sykehuset Martin Luther King Jr.-Harbor i Los Angeles risikerer å bli stengt etter en rekke pasientskandaler. Den siste i rekken er den 43 år gamle trebarnsmoren Isabel Rodriguez, som ble liggende og spy blod på gulvet på akutten. Personalet mente det var sjokolade hun hadde i munnen.

Vasket rundt
I forrige måned møtte 43 år gamle Isabel Rodriguez møtte på akutten og klagde over sterke magesmerter. Det var tredje gang hun var der.

- Du har allerede blitt undersøkt. Det er ikke noe vi kan gjøre, sa en av sykepleierne til kvinne.

Minutter senere falt kvinnen om på gulvet der hun skrek av smerte og kastet opp blod – uten at noen foretok seg noe. Ikke lenge etter sluttet kvinnens hjerte å slå.

Sykehuset er allerede kjent som Killer King (drapskongen). Med mindre rutinene bedres dramatisk, vil sykehuset mest sannsynlig bli stengt.

Overvåkingskameraene viser at Rodriguez ble liggende på gulvet mens personalet passerte og en vaktmester vasket rundt henne.

Tilbud til fattige
Sykehuset ble bygd etter opptøyer i 1965 for å gi fattige minoritetssamfunn i Los Angeles et helsetilbud.

Slurvete behandling antas allerede å ha forårsaket flere pasienters død. Forsøk på omorganisering har ikke hjulpet. Blant annet har antall sengeplasser blitt kuttet fra 200 til 48.

60 pasientsaker har vært gransket i perioden februar – juni. Over en fjerdedel av disse sakene viste for dårlig behandling. For eksempel ble en pasient med hjernesvulst liggende på akutten i fire dager før familien kjørte ham et annet sted for krisekirurgi. En gravid kvinne som klaget over blødninger, fikk en graviditetstest og sendt hjem. Da hun kom tilbake etter tre dager, aborterte hun etter å ha ventet over fire timer på legetime.

- Takk skal dere ha
Rodriguez hadde slitt med rusavhengighet i flere år. Hun hadde besøkt King-Harbor flere ganger med magesmerter før hun døde. Hvert gang ble hun sendt hjem og diagnostisert med gallestein.

Tidlig 9. mai ble hun rullet inn på akutten med politieskorte.

- Takk skal dere ha... Hun er en gjenganger her. Hun har allerede fått konsultasjon og ble sendt hjem, sa sykepleieren.

På dette tidspunktet skled Rodriguez ned fra rullestolen og sank på knærne i fosterstilling mens hun skrek av smerte.

- Bare sjokolade

Rodriguez ble liggende på gulvet i en halv time. Hennes kjæreste, Jose Padro, som hadde vært ute en times tid, kom tilbake tilsykehuset og fant henne liggende på gulvet. Prado forsøkte å fortelle personalet at Rodriguez hadde blod i munnen.

- De sa til meg at det bare var sjokolade, sier Prado ifølge CNN. Deretter ringte Padro et nødnummer. Han forklarte på spansk via en tolk at hans kjæreste kastet opp blod, men heller ikke der fikk han hjelp. Så løp han tilbake til Rodriguez.

- Jeg bare omfavnet henne. Jeg kom ikke på noe mer jeg kunne gjøre, sier han.

Til slutt ble hun arrestert på stedet for å ha brutt betingelsene for prøveløslatelse. Hun ble trillet ut av lobbyen av politiet. Etter noen minutter kom de tilbake med Rodriguez. Da hadde hjertet hennes sluttet å slå.

Granskning
Obduksjonen viste at Rodriguez døde av sprukken tarm – en tilstand som som regel kan behandles dersom den oppdages tidsnok.

- De tok henne ut for å dø som et dyr, sier Padro. En sykpeier har fått sparken og er under granskning. Seks andre har fått en reprimande. Politiet har på sin side åpnet en drapsetterforskning.

Sykehuset risikerer nå at finansieringen trekkes tilbake.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere