RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Så mange hvithaier finnes det i Middelhavet


Hvithai finnes i alle verdens hav, men er vanligst i tempererte til tropiske hav. Den kan vandre over relativt store avstander; ved hjelp av radiomerking har man påvist vandringer bl.a. mellom Nord-Amerika og Hawaii, og mellom Sør-Afrika og Australia.
Hvithai finnes i alle verdens hav, men er vanligst i tempererte til tropiske hav. Den kan vandre over relativt store avstander; ved hjelp av radiomerking har man påvist vandringer bl.a. mellom Nord-Amerika og Hawaii, og mellom Sør-Afrika og Australia. Foto: Neil Hammerschlag (AP)
Sist oppdatert:
Haiekspert bekrefter at det er en bestand hvithai i Middelhavet. - Det er et stort rovdyr, så de skal behandles med respekt, sier haiekspert.

Fredag kom meldingen om at det er blitt observert en fem meter hvithai utenfor den spanske ferieøya Mallorca, som for øvrig er et yndet feriemål for norske turister.

En norsk haiekspert er derimot ikke spesielt overrasket over at det er blitt gjort observasjoner av hvithai.

- Hvithai er helt vanlig å ha i Middelhavet. Nå er det en stund siden sist den ble observert utenfor Mallorca. Men hvithai er i Middelhavet hele året, og de største individene av arten er tatt utenfor Malta. Man har en egen bestand i Middelhavet, men det står dårlig til med den, så den er kritisk truet og er i ferd med å forsvinne, sier haiekspert og marinebiologi Fredrik Myhre, som står bak nettstedet HjelpHavetsHaier, til Nettavisen.

Ifølge enkelte artikler er det 30 år siden sist gang det ble observert hvithai utenfor Mallorca.

- Ifølge den internasjonale rødlisten er det 250 voksne individer av hvithai i Middelhavet, så det er en liten bestand, sier Myhre.

- Hvithaien observeres ofte i Middelhavet, spesielt i sørkysten av Italia og utenfor Tunisia, legger han til.

- Ingen grunn til bekymring

Hvithaien er kjent for å være den «farligste» haiarten. Haien er også kjent fra filmklassikeren «Haisommer».

Marinebiolog Fredrik Myhre

Men Myhre understreker at badegjester i Middelhavet har likevel ingen grunn til å bekymre seg.

- Det er ingen haier som har mennesker på menyen, heller ikke hvithai. Så det er ingen grunn til bekymring. Men samtidig må man ha i bakhodet at dette er store rovdyr, og at havet er villmark. Villmarken er rovdyrene og dyrenes hjem, så der må de få lov til å bo, sier han.

88 haiangrep i fjor

- Hvor farlig er hvithaien, Myhre?

- Det er et stort rovdyr, så de skal behandles med respekt. Når det er sagt, er haier svært lite farlig for mennesker generelt. I fjor var det totalt 88 haiangrep på verdensbasis, og kun fem hadde dødelig utgang. Hvis man da ser på alle de millioner, og kanskje milliarder, av mennesker som er i havet hvert år, er sannsynligheten for å bli angrepet av hai mikroskopisk. Som badegjest på stranden, hadde jeg vært mer bekymret for om jeg får på meg nok solkrem og får i meg nok væske.

Fakta: Hvithai

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Verdens tredje største fisk, voksne hvithaier er 4–8 meter lange og kan veie opp til 2 tonn.
  • Hvithai finnes i alle verdens hav, men er vanligst i tempererte til tropiske hav. Den kan vandre over relativt store avstander; ved hjelp av radiomerking har man påvist vandringer bl.a. mellom Nord-Amerika og Hawaii, og mellom Sør-Afrika og Australia.
  • Stort sett opptrer hvithaien som enslige individer, mer sjelden i par
  • Hvithaien er et rovdyr som stort sett lever av sjøpattedyr og fisk. Men den spiser også skilpadder, muslinger og krepsdyr. Den anses for å være aggressiv og farlig for mennesker, selv om antall angrep fra hai på mennesker er relativt lavt
  • Hvert år rapporteres det om cirka 75 haiangrep, men det inkluderer også angrep fra andre haiarter som for eksempel tigerhai og oksehai.

(Kilde: Store Norske Leksikon, Wikipedia)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere