Fredag kom meldingen om at det er blitt observert en fem meter hvithai utenfor den spanske ferieøya Mallorca, som for øvrig er et yndet feriemål for norske turister.

En norsk haiekspert er derimot ikke spesielt overrasket over at det er blitt gjort observasjoner av hvithai.

- Hvithai er helt vanlig å ha i Middelhavet. Nå er det en stund siden sist den ble observert utenfor Mallorca. Men hvithai er i Middelhavet hele året, og de største individene av arten er tatt utenfor Malta. Man har en egen bestand i Middelhavet, men det står dårlig til med den, så den er kritisk truet og er i ferd med å forsvinne, sier haiekspert og marinebiologi Fredrik Myhre, som står bak nettstedet HjelpHavetsHaier, til Nettavisen.

Ifølge enkelte artikler er det 30 år siden sist gang det ble observert hvithai utenfor Mallorca.

- Ifølge den internasjonale rødlisten er det 250 voksne individer av hvithai i Middelhavet, så det er en liten bestand, sier Myhre.

- Hvithaien observeres ofte i Middelhavet, spesielt i sørkysten av Italia og utenfor Tunisia, legger han til.

- Ingen grunn til bekymring

Hvithaien er kjent for å være den «farligste» haiarten. Haien er også kjent fra filmklassikeren «Haisommer».

Men Myhre understreker at badegjester i Middelhavet har likevel ingen grunn til å bekymre seg.

- Det er ingen haier som har mennesker på menyen, heller ikke hvithai. Så det er ingen grunn til bekymring. Men samtidig må man ha i bakhodet at dette er store rovdyr, og at havet er villmark. Villmarken er rovdyrene og dyrenes hjem, så der må de få lov til å bo, sier han.

88 haiangrep i fjor

- Hvor farlig er hvithaien, Myhre?

- Det er et stort rovdyr, så de skal behandles med respekt. Når det er sagt, er haier svært lite farlig for mennesker generelt. I fjor var det totalt 88 haiangrep på verdensbasis, og kun fem hadde dødelig utgang. Hvis man da ser på alle de millioner, og kanskje milliarder, av mennesker som er i havet hvert år, er sannsynligheten for å bli angrepet av hai mikroskopisk. Som badegjest på stranden, hadde jeg vært mer bekymret for om jeg får på meg nok solkrem og får i meg nok væske.