Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Så mye kan Russland tape

Foto: - (Afp)
Sist oppdatert:
Et potensielt milliardtap kan forklare hvorfor Russland vender syriske opprørere ryggen.

Minst 5400 sivile mennesker har ifølge FN blitt drept i det elleve måneder lange opprøret i Syria. Andre kilder hevder imidlertid at dette er et forsiktig estimat, og at det reelle tallet overgår 7000 drepte.

Det internasjonale samfunnet forsøker å tvinge president Bashar al-Assad bort fra makten ved å ta i bruk FN-systemet. Men Russland og Kinas vetonedleggelse på lørdag førte til at det ikke ble vedtatt noen FN-sanksjoner mot Syria.

Det har blitt spekulert på at Russland ikke vil stille seg bak noe FN-vedtak mot Syria fordi de frykter dette vil føre til enorme økonomiske tap.

Utestående våpenordre
Den totale våpenhandelen mellom Russland og Syria er hemmeligstemplet. Men det finnes en rekke anslag. Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) følger den internasjonale våpenhandelen med argusøyne.

- Russiske kilder, som skal ha nære forbindelser til den russiske våpenindustrien, hevder at Russland har en utestående våpenordre fra Syria til en verdi på 1,5 milliarder dollar. Dette virker ganske sannsynlig, sier seniorforsker Peter Weceman ved SIPRI til Nettavisen.

- Det påstås også at det pågår forhandlinger om innkjøp av russisk våpen til en verdi av rundt 3,5 milliarder dollar. Derfor hevder russiske kilder at en våpenavtale på en verdi av fem milliarder dollar vil gå tapt om det innføres en våpenembargo av FN mot Syria, sier Weceman.

Dersom opplysningene stemmer, betyr det at Russland kan gå glipp av en våpenkontrakt til en samlet verdi av 28,8 milliarder norske kroner (i dagens kurs) ved en eventuell våpenembargo.

- Seks milliarder i våpensalg
Andre russiske kilder opererer med et enda høyere anslag, og hevder Russland allerede har signert en våpenavtale med Syria til en verdi av fire milliarder dollar, og at det forhandles om nye kontrakter på to milliarder dollar.

- Hvilket i så fall betyr at Russland vil miste seks milliarder dollar i våpensalg om det innføres en våpenembargo, sier Weceman.

Det har blitt spekulert på om våpenhandelen er den virkelige grunnen til at Russland la ned veto i FNs sikkerhetsråd mot den nye resolusjonen forrige helg.

- Resolusjonsutkastet i FNs sikkerhetsråd inneholdt ingen våpenembargo, men den inneholdt en oppfordring til land om å revurdere og tenke gjennom eventuelle våpenslag til Syria. Dette har mer en symbolsk verdi, men selv dette ble for mye for Russland, sier SIPRI-forskeren.

- Eksisterer det noen internasjonale regler eller normer som Russland bryter ved å forsyne våpen til Syria?

- Nei. Så lenge leveransen går direkte fra Russland til Syria, så bryter ikke dette med noen internasjonale regler eller normer. Men om det hadde blitt sendt via et EU-land, så hadde EUs våpenembargo trådt inn, sier Weceman.

1,5 prosent av russisk våpeneksport
SIPRI anslår at Syrias våpenhandel med Russland står for 1,5 prosent av den totale russiske våpeneksporten i tidsperioden 2006 til 2010. Dermed rangeres Syria som den 7. største importøren av russiske våpen som kampfly, missiler og stridsvogner.

Videre anslår SIPRI at Russland står for 64 prosent av Syrias våpenimport i samme tidsperiode. Iran og Hviterussland står for resten. SIPRI har ennå ikke noe anslag for hvor mye våpen som er solgt til Syria i løpet av 2011.

- Men basert på tilgjengelig informasjon så er det ingen grunn til å tro at våpeneksporten til Syria har endret seg betraktelig i 2011. Vi har en foreløpig liste over tunge våpen som er solgt til Syria i tidsperioden 2007 til 2011, sier Weceman.

Utenlandsk militærintervensjon
SIPRIs foreløpig estimat på våpen som er solgt til Syria i tidsperioden 2007 til 2011, inkluderer flere titalls mobile luftforsvarssystemer, antiluftmissiler og sjømissiler.

- Disse våpnene har ingen nytte i de pågående interne kampene, men Russland har forsynt Syria med en betydelig oppgradering på kapasiteten til å forsvare seg mot utenlandsk intervensjon. Dermed hever de terskelen for utenlandsk militærintervensjon som Nato-operasjonen mot Gaddafi-regimet i Libya, sier Weceman.

- Vi vet ikke om Russland nylig har forsynt Syria med håndvåpen og ammunisjon, som er den type våpen som er brukt i voldelighetene i Syria.

- Derimot har det vært rapporter om at Russland har oppgradert tusen stridsvogner av type T-72, som er en type stridsvogner som angivelig er brukt i militære aksjoner mot syriske opprørere, sier han.

Samtidig er det ubekreftede meldinger om at Russland skal forsyne Syria med pansrede kjøretøy. I tillegg har det vært ubekreftede meldinger om at syriske kamphelikoptre ble sendt til Russland i 2009 for å gjennomgå en overhaling.

Kan ramme våpenforsyninger
SIPRI har grunn til å tro at Syria har en utestående våpenordre på blant annet 24 MiG-jagerfly, som angivelig skal bli levert innen kor tid. I tillegg har det blitt rapportert om en signert avtale i slutten av 2011, hvor Russland skal forsyne Syria med 36 Jak-fly som kan omgjøres til krigsfly. Avtalen skal angivelig ha en verdi på 550 millioner dollar.

Men den økonomiske situasjonen i Syria, som ifølge noen er på raden av en kollaps, samt den pågående interne konflikten, kan ramme planlagte våpenforsyninger.

- Og Russland vil ikke selge våpen om de ikke får penger.

- Skyter sivile med russiske kuler
Selv om det ikke kan bekreftes, så mener SIPRI det er stor sannsynlighet for at ammunisjon fra Russland brukes mot demonstranter og aktivister i Syria.

- Kypriotiske myndigheter gjennomsøkte et russisk skip 10. januar 2012, og fant ammunisjon som var på vei til Syria. Skipet ble frigitt og leveransen ble sendt til Syria, sier Weceman.

- Dette indikerer at ammunisjon fra Russland har blitt brukt i kampene mot demonstrantene, sier han.

Kypriotiske myndigheter har ikke offentliggjort detaljert informasjon om hva som befant seg om bord i skipet. Men lasten skal angivelige bestå av «konteinere fulle av kuler» på vei til syriske sikkerhetsstyrker.

- Russland sa allerede i januar at våpnene de leverer til Syria ikke er våpen som kan brukes mot demonstranter. Men merk deg ordbruken «demonstranter». Svaret ville kanskje vært annerledes om de ble spurt om våpnene kunne brukes mot terrorister og opprørere, sier SIPRI-forskeren.

Syrias president Bashar al-Assad har som kjent påstått at det er væpnede terrorister som står bak opprøret i Syria. Denne påstanden har imidlertid ikke blitt trodd av vestlige makter.

- Frykter å miste enda et marked
Russland sluttet seg til en våpenembargo mot Iran i 2010 og Libya i 2011. Dermed mistet de et potensielt marked og mistet store våpenkontrakter med Iran og Libya. Weceman tror dette kan være en av årsakene til at Russland ikke vil innføre sanksjoner mot Syria.

- De ønsker kanskje ikke å miste enda et marked som de hevder eller tror, uavhengig av hvor realistisk det måtte være, har en verdi på fem milliarder dollar i nær framtid, sier han.

- Den russiske våpenindustrien har en spesiell rolle i russisk økonomi. Selv om våpeneksporten står for en liten prosent av Russlands totale eksport, som er dominert av olje, gass og andre råvarer, så er våpen en av de få fabrikkvarene fra Russland som har utenlandsk etterspørsel, sier Weceman.

- Derfor kan våpenhandelen til Syria gjerne være én av faktorene som forklarer Russland ståsted i forhold til Syria, sier han.

Men Weceman understreker at det er umulig å vurdere tyngden og viktigheten av våpenhandelen opp mot andre prinsipper som ikkeinnblandingspolitikk i interne anliggende, som er et prinsipp Russland stadig poengterer.

I tillegg kommer faktorer som Russland tilgang på marinebaser i Syria, samt Russlands holdning til hvordan myndigheter skal forholde seg til opprørere.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!