*Nettavisen* Nyheter.

Saddam: - Advarte om terrorangrep

Den tidligere irakiske presidenten sa på midten av 90-tallet at USA ville bli offer for terrorister med masseødeleggelsesvåpen.

19.02.06 17:36

Hussein sa på midten av 90-tallet til sin regjering at USA ville bli utsatt for terrorangrep med masseødeleggelsesvåpen, men at Irak ikke ville være involvert. Det går frem av lydbånd offentliggjort lørdag.

På båndene hører man Hussein i samtale med irakiske regjeringsmedlemmer om muligheten til å lure FN-inspektørene som gransket Iraks våpenprogram, melder CNN.

Amerikanske myndigheter mener at lydbåndene er autentiske. De er del av en større samling informasjon om Iraks våpenprogram.

«Våpenfiksert»
Lydbåndene ble lagt frem for et ikke-statlig etterretningsmøte i delstaten Viriginia av den tidligere FN-inspektøren Bill Tierney, som oversatte lydbåndene for FBI.

Amerikanske eksperter som har gått gjennom båndene hevder Hussein var «fiksert» på å skaffe seg masseødeleggelsesvåpen og å hindre FN i å finne det ut.

På lydbåndene høres Hussein og hans svigersønn, general Hussein Kamel, mens de diskuterer om Irak bør avsløre sitt bio-våpenprogram for FN-inspektørene. Irak hadde tidligere nektet for å ha hatt et slikt program.

Kamel hoppet av til Jordan i 1995, men vendte tilbake til Irak. Han ble henrettet i februar 1996 på ordre fra Saddams sønn Uday.

- Advarte USA
På lydbåndet sier Hussein også at han hadde advart britiske og amerikanske myndigheter om et nært forestående angrep med masseødeleggelsesvåpen før invasjonen av Kuwait i 1990.

- Dette kommer til å skje, men det vil ikke komme fra Irak, sier Hussein.

En talskvinne for den amerikanske direktøren for nasjonal etterretning, John Negroponte, sier lydbåndene er «fascinerende», men at de «ikke avslører noe som forandrer analysen av Iraks våpenprogram i den endelige rapporten fra Iraq Survey Group.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.