*Nettavisen* Nyheter.

Saddam henrettet 61.000

Seks ganger så mange som tidligere antatt kan være henrettet av Saddam Husseins regime i Bagdad, viser en ny undersøkelse som offentliggjøres tirsdag.

Tidligere har man antatt at rundt 10.000-15.000 personer ble henrettet i Iraks hovedstad. 1178 innbyggere i Bagdad ble i august og september spurt om personer i deres husstand var blitt henrettet av Saddam Husseins regime. 6,6 prosent svarte ja.

Ettersom det bor 6,39 millioner mennesker i Bagdad med et snitt på 6,9 mennesker i hver husstand, går Gallup Baghdad ut fra at så mange som 61.000 personer i Bagdad kan ha blitt henrettet.

Massegraver
De fleste har trolig blitt begravd i massegraver, melder nyhetsbyrået The Associated Press ifølge Aftenpostens nettutgave. De mest brutale henrettelsene har skjedd i de kurdiske nordområdene og i de shia-dominerte sørområdene. 180.000 kurdere ble drept i aksjonen som ble kalt «Anfal», mens man antar at 60.000 ble drept i sør og nord i etterkant av Gulfkrigen i 1991.

Det USA-ledede okkupasjonsstyret i Irak har tidligere sagt at minst 300.000 personer er begravd i massegraver, mens menneskerettighetsorganisasjoner har antydet at tallet er nærmere 500.000.

- Kan ha misforstått
Richard Burkholder, som er sjef for Gallup Baghdad, sier at det kan være to grunner til at tallet på henrettede i Bagdad er så høyt i den nye undersøkelsen:

Enten at folk kan ha forstått «husstand» som å gjelde flere enn dem som bor på samme adresse som dem selv. Eller at noen familier kan ha flyttet til Bagdad etter henrettelsene av personer i deres husstand.

Uansett er tallet på henrettede i Bagdad langt høyere enn tidligere antatt, slår Burkholder fast.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.