*Nettavisen* Nyheter.

Saddam henrettet

Saddam Hussein (69) ble henrettet ved henging like før kl. 04.00 norsk tid lørdag 30. desember 2006.

30.12.06 11:52

Se ekstrasending om henrettelsen på TV 2 kl. 13.55.

5. november ble Iraks tidligere diktator dømt til døden ved henging av en irakisk domstol tiltalt for å ha beordret drapene på 148 sjiamuslimer i Dujail i 1982. Natt til lørdag ble dødsdommen fullbyrdet, ifølge irakiske Tv-stasjoner, melder Reuters.

Viktig milepæl
President George W. Bush har kommentert henrettelsen til Saddam Hussein og kaller den, med henvisning til den foregående rettssaken, for fullbyrdelse av rettferdighet hans ofre ble nektet.

- Rettferdige rettssaker var utenkelige under Saddam Husseins tyranniske styre, heter det i Bushs' uttalelse.

- Dette er en viktig milepæl for Iraks kurs mot et demokrati som kan styre, opprettholde og forsvare seg selv, og som kan bli en alliert i krigen mot terror, sa Bush i en pressemelding utstedt fra Texas Crawford lørdag morgen, ifølge AP.

Bush sa også at henrettelsen markerte slutten på et vanskelig år i Irak, men understreket at Saddams død ikke vil dempe voldelighetene i landet.

Ifølge irakiske Tv-kanaler skal to av Saddams medtiltalte, Saddams halvbror Barzan al-Tikriti og den tidligere irakiske hoveddommeren Awad Hamed al-Bandar, også ha blitt henrettet natt til lørdag. Irakiske myndigheter avviser dette, og i henhold til BBC vil disse henrettelsene skje «på et senere tidspunkt».

Henrettelsen ble filmet
Det er ennå ikke klart hvor henrettelsen fant sted, men både en lege og en advokat skal ha vært vitne til hendelsen, og hele henrettelsen ble filmet.

Amerikanske og irakiske styrker er i høyberedskap i frykt for at det vil bli opptøyer i det krigsherjede landet. Ifølge CNN skal irakere bosatt i USA ha stormet ut i gatene for å feire henrettelsen av diktatoren. Tv-bilder viser irakere i USA som jubler i gatene med flagg og plakater som leser: «Død, død over Saddam».

De takker Gud for at Saddam er død.

- I dag er det en lykkens dag, en dag for hevn, sier en av irakerne som har feirer i gatene.

De tilstedeværende under henrettelsen skal ha danset rundt liket til Saddam Hussein, melder CNN.

Det er fortsatt ikke klart hva som vil skje med liket til Saddam Hussein, men ifølge muslimsk tradisjon må liket begraves innen 24 timer. Datteren har uttrykt ønske om å begrave ham i Jemen. Les mer her

Les også:Tok farvel med familien

Les også:Saddam Hussein 1937-2006

Les også:Irakisk TV viser henrettelsen

Les også:Vil begrave Saddam i Jemen

Les også:- Vi hørte at nakken hans knakk

Les også:Amnesty: Kortsiktig hevn

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.