*Nettavisen* Nyheter.

Saddam Hussein 1937-2006

Saddam Hussein ble henrettet natt til lørdag. Les om livet hans her.

30.12.06 09:32

Saddam Hussein ble født i landsbyen Uja nær Tikrit 28. april 1937. Faren til Saddam døde eller forsvant før Saddam kom til verden.

I 1957 sluttet Saddam seg til det radikale, sekulære nasjonalistiske Baath-partiet. To år senere flyktet han til Kairo i Egypt etter å ha deltatt i et attentatsforsøk mot Iraks daværende hersker, general Abdul Karim-Kassim. Først i 1963 vendte Saddam tilbake til Irak etter at Baath-partiet styrtet Kassim. Saddam ble så fengslet etter at Baath-lederskapet selv blir styrtet.

I 1967 flyktet Saddam og tok ledelsen i Baath-partiets hemmelige interne sikkerhetsorganisasjon. På dette tidspunktet opererte Baath under jorden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Reuter

Blir visepresident

Baath-partiet tok tilbake makten under ledelse av General Ahmed Hassan al-Bakr i juli 1968. Saddam Hussein ble da utnevnt som visepresident. Saddam ryddet av veien en rekke nøkkelpersoner i partiet og deporterer flere hundre sjiaer av iransk herkomst. Han fikk ansvaret for statens overtagelse av Iraks oljeindustri og jordeformer.

I 1979 tvang Saddam al-Bakr til å gå av. Deretter ble flere hundre funksjonærer i Baath og hæren henrettet.

22. september 1980 invadertw irakiske styrker Iran, noe som resulterte i en åtte år lang krig som kostet flere hundretusen menneskeliv på begge sider. Krigen spolerte Saddam Husseins planer om å gjøre Irak til et velutviklet og velstående land.

Bakholdsangrep mot Saddam
I1982 gjennomførte sjiittiske geriljastyrker et bakholdsangrep mot Saddams konvoi i Dujail. Saddam unnslapp angrepet, og rundt 150 sjiamuslimer ble drept etter drapsforsøket mot Saddam.

I 1987 startet Saddam Hussein sin Anfal-kampanje mot irakiske kurdiske opprørere. Titusener av mennesker, der i blant mange sivile, ble drept.

Invanderte Kuwait
Irak invanderte Kuwait 2. august 1990. Seks måneder senere, i januar 1991, gikk en USA-ledet koalisjon til angrep for å drive irakiske styrker ut av Kuwait, noe som resulterte i at irakiske styrker blir presset ut av Kuwait.

Klikk på bildet for å forstørre.

Som et ledd i «Krigen mot Terror», invanderte USA-ledede koalisjonsstyrker Irak 20. mars 2003. I løpet av tre uker kollapset Iraks hær og Bagdad falt. Saddam flyktet deretter til Nord-Irak. Det ble satt i gang en omfattende operasjon for å finne Saddam Hussein. I juli 2003 ble Saddams sønner Uday og Qusai drept under skuddveksling med amerikanske soldater i den irakiske byen Mosul. Først 13. desember 2003 ble Saddam Hussein funnet av amerikanske soldater i en bunker i landsbyen Adwar sør for Tikrit.

Rettssaken mot Saddam og sju andre tiltalte i Dujail-saken, hvor 148 sjiamuslimer ble drept, startet 19. oktober 2005.

Deretter startet en ny Saddam-rettssak 21. august 2006, hvor Saddam og sju medtiltalte måtte i retten for Anfal-raidet.

Flere skandaler
Rettssakene mot Saddam har vært preget av en rekke skandaler, og dommere og advokater har blitt skiftet ut underveis. I juni ble Khamis al-Obaidi, en av forsvarsadvokatene i Saddam-saken, drept. I tillegg har Saddam og flere av hans medtiltalte blitt kastet ut fra rettssalen en rekke ganger grunnet dårlig oppførsel. Saddam har blant annet beskyldt dommeren for å være USA-vennlig, og han har gått til det drastiske steget hvor han har sultestreiket over en lengre periode.

Dømt til døden
Saddam ble funnet skyldig i forbrytelser mot menneskeheten og dømt til døden ved hengning 5. november 2006. Saddam valgte å anke to dager etter at dommen falt, men tirsdag ble anken avvist.

Les også:Alt om dødsdommen

Like etter at dommen falt sa Iraks statsminister Nouri Maliki i et intervju med BBC at den tidligere diktatoren Saddam Hussein ville bli henrettet før året var omme.

- Vi ønsker at hele verden skal respektere ønsket til det irakiske rettsapparatet. Vi forventer at henrettelsen vil skje før året er omme, sa Maliki til BBC.

Sted og tidspunkt for Saddams henrettelse forble uklart helt til hans død. Det svirret en rekke rykter i forkant av hengingen.

Saddam ble henrettet ved henging kl. 04.00 norsk tid lørdag 30. desember 2006.

(Kilde: Associated Press)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.