Saddam lever som en prins

Iraks eksdiktator lider tydeligvis ingen nød i fangenskap. På cellen har Saddam tv og og en bunke dvd-filmer. Som tv-kos får han servert søte kaker og svært sterk kaffe.

22.03.04 11:49

Det er den britiske avisen Mail on Sunday som ifølge svenske Aftonbladet kommer med beskrivelser fra Saddam Husseins liv bak murene. Det blir servert irakiske bakervarer til frokost og Saddam spiser som oftest lammegryte til middag.

Da Iraks tidligere diktator ble tatt til fange 13. desember i fjor så han pjuskete ut og virket underernært. Han ble senere klippet, barbert og fikk gjennomgå legeundersøkelser. Etter noen måneder i fangenskap rapporteres det at han har gått opp noen kilo i vekt.

Cellen Saddam sitter på er fire kvaterratmeter stor. Den inneholder en enkel seng, en matte på golvet og en kanne vann.

Voktes av 600 soldater
Etter at han ble tatt til fange i desember, ble han ført til ABU Gharbi-fengelset i Bagdad. Saddam går nå under kodenavnet «nummer en» og blir flyttet hver tiende og tolvte dag for å unngå attentat fra «ekstremister».

Den tidligere diktatoren blir for tiden holdt i fangenskap på en amerikansk militærbase sør for Bagdad hvor han blir bevoktet av 600 amerikanske soldater.

Ifølge Mail on Sundays kilder er det bare 24 personer på basen som vet om Saddams tilstedeværelse. Resten tror de passer på beslaglagte våpen fra den irakiske hæren.

Frykter selvmord
Men selv om de amerikanske fangevokterne går langt i å gi Saddam en behagelig fengselsopplevelse, er han under kontinuerlig overvåking av vakter og videokamera. Dette for å forhindre at den slagne diktatoren skal begå selvmord.

Det sies at forhørlederne har ordre om å holde Saddam Hussein under konstant psykologisk press. På denne måten håper de å få han til å avsløre eventuelle gjemmesteder for masseødeleggelsesvåpen, hevder den britiske avisen.

De skriver også at USAs forsvarsminister Donald Rumsfelt har besøkt den styrtede diktatoren.

Tariq Aziz, Iraks tidligere utenriksminister, sitter også i fengsel. Også han skal ha tilgang til tv og dvd. Men istedenfor Saddams favorittdrikk – svært sterk kaffe – foretrekker Aziz te til sine søte irakiske kaker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag