Gå til sidens hovedinnhold

- Saddam nekter å snakke

Amerikanerne får fortsatt ikke et ord ut av Iraks eks-diktator Saddam Hussein. Han nekter å svare på spørsmål om sin tid som Iraks president.

USA har nå formelt erklært Saddam Hussein som krigsfange, men det får ingen praktiske følger for forholdene i fengselet der Hussein holdes.

Håpet på svar
Da Saddam Hussein ble funnet i en underjordisk hule utenfor Tikrit i desember, håpet den USA-ledete koalisjonen at eks-diktatoren skulle kunne svare på en rekke spørsmål, særlig om våpenprogrammene som USAs president George W. Bush hevdet Irak hadde.

Men så langt har ikke amerikanerne fått noen ting ut av Saddam Hussein.

Taus
Det er britiske kilder som fredag innrømmer at den tidligere irakiske diktatoren fortsatt holder tett, melder Press Association.

Ifølge den britiske kilden har ikke Saddam Hussein kunnet gi de amerikanske styrkene noe brukbar informasjon.

- Han har ikke kommet med noe nyttig informasjon for våre operasjoner siden han ble pågrepet 13. desember, sier kilden.

Har saumfart dokumenter
De USA-ledete koalisjonsstyrkene i Irak har imidlertid fått mye ut av de store mengdene dokumenter som ble funnet på Saddams skjulested

- Resultatet av arrestasjonen har vært langt bedre enn ventet, sier en annen kilde.

- Han har ikke snakket selv, men i papirene vi fant samtidig, fant vi informasjon som har lagt grunnlaget for nye operasjoner, sier kilden.

På denne måten har de USA-ledete styrkene kunnet aksjonere mot Saddam-lojale grupperinger som har stått bak angrep mot de utenlandske styrkene.

Krigsfange
Fredag ble det også kjent at USA nå formelt erklært Saddam Hussein for å være krigsfange.

En talsmann for Pentagon sa fredag at Saddam har rett til og får tilgang til de rettigheter som Genève-konvensjonen om krigsfanger gir ham. Den formelle erklæringen vil ikke endre forholdene Saddam holdes fengslet under, ifølge major Michael Shavers.

- Saddam Hussein var leder av det gamle regimets militære styrker og derfor var han medlem av det militære, og han ble tatt til fange. Det gjør ham til krigsfange, sier Shavers, ifølge NTB-Reuters.

Reklame

Siste sjanse: 10 superkupp du gjør på Cyber Monday