RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP)

Saddam-rettssak kan bli TV-sendt

Sist oppdatert:
USA har ikke bestemt hva som vil skje med Saddam Hussein, men han vil trolig bli stilt for en irakisk domstol i full offentlighet. Rettssaken kan bli TV-sendt.

Både irakere og amerikanere kunne søndag juble over at den tidligere diktatoren Saddam Hussein ble arrestert lørdag. Hussein ble tatt til fange etter at han ble funnet på landsbygda utenfor hjembyen Tikrit.

Mange amerikanske ledere hadde nok heller sett at Saddam var blitt drept enn at han ble tatt i live. Nå må amerikanerne bestemme seg for hva som skal skje med den avsatte diktatoren.

- Så langt er ikke det bestemt, sa general Ricardo Sanchez på pressekonferansen der den amerikanske triumfen ble annonsert.

Kan bli TV-sendt rettssak
Ahmed Chalabi, et ledende medlem i det irakiske styringsrådet, sier imidlertid at Saddam Hussein vil bli stilt for en offentlig irakisk domstol, slik at det irakiske folk får rede på hvilke forbrytelser han har gjort.

Forrige uke ble det opprettet en egen krigsforbryterdomstol for Irak, som skal benyttes for å dømme Saddams støttespillere. Det ble da sagt at domstolen også kunne dømme Saddam Hussein in absentia. Rettssakene vil være åpne for offentligheten og medier, og åpner muligheten for at en rettssak mot Saddam Hussein kan bli sendt direkte på TV, skriver nyhetsbyrået AP.

Det er ikke ventet at de første sakene vil komme opp for domstolen på flere måneder. Det vil trolig ta lang tid før irakerne vil få sannheten som Saddam Hussein.

Vurderer dødsstraff
Den amerikanske okkupasjonsmakten avskaffet dødsstraff i Irak, men når irakerne neste år trolig får en egen overgangsregjering, vil de vurdere å gjeninnføre dødsstraff.

Den nye krigsforbryterdomstolen vil kunne dømme for forbrytelser gjort fra 17. juli 1968 og fram til 1. mai 2003 da George W. Bush erklærte de viktigste kamphandlingene for over. En kompliserende faktor for amerikanerne, er at dette åpner for at Saddam kan dømmes for forbrytelser han gjorde på 80-tallet, da han hadde et relativt godt forhold til amerikanerne.

- På lengre sikt er dette et problem for USA. De største og viktigste forbrytelsene fant sted på en tid da USA hadde et godt forhold til Saddam Hussein. De hadde relativ sympati for ham i konflikten mot Iran, sier historiker, USA-kjenner og direktør på Nobelinstituttet, Geir Lundestad til TV 2 Nettavisen.

Upartisk?
Forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), Henrik Thune stiller også spørsmål ved om denne domstolen vil kunne sier å være upartisk.

- Denne domstolen er ikke internasjonalt opprettet, men opprettet av Saddam Husseins tidligere fiender. Det kan stilles spørsmål ved dens beskaffenhet, sier Thune til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere